Инициативен комитет на ВМРО брани ядрената енергетика в BG

Политика

07-12-2012, 17:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Националният интерес налага да останем сред високотехнологичните държави"

10 587 подписа от цялата страна с искане за регистриране на инициативен комитет бяха внесени днес в ЦИК.

Регистрацията дава възможност за участие в информационната кампания за предстоящия референдум за бъдещето на атомната енергетика у нас.

Документите бяха внесени от зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки. Представляваният от него Инициативен комитет ще защитава алтернативната позиция „За независима българска енергетика срещу опитите България да попадне в чужда енергийна зависимост“.

Членове на комитета са и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, организационният секретар Юлиан Ангелов, юридическият съветник Карлос Контрера и организаторът на партията за София Стефан Грънчаров.

Като мотив за участието в кампанията Джамбазки посочва, че защитата на националните интереси налага и в бъдеще у нас да се развива ядрена енергетика, за да не е принудена България да изпадне в енергийна и икономическа зависимост от чужди държави. Особено след като страната ни ще е задължена да затвори и последните два работещи реактора-хилядници в АЕЦ "Козлодуй" след проектния им живот на експлоатация.

"Развитието на българската ядрена енергетика е от изключителна важност, тъй като тя е последната високотехнологична индустрия в държавата, а унищожаването ù ще повиши и без това непосилната за българите цена на тока", е позицията на Инициативния комитет.

Според воеводите наличието на ядрена енергетика нарежда България сред високотехнологичните страни.

"Това предполага както обучение на квалифицирани специалисти, така и запазването и разкриването на нови работни места в енергийния отрасъл. Не е за подценяване, че с доброто си заплащане тези специалисти поддържат съпътстващата икономика в региони с иначе тежко икономическо положение", аргументират се вносителите от ВМРО.