В Турция забраняват "Великолепният век"

Животът

07-12-2012, 17:29

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хюрем от “Великолепният век” - ангел или дявол (СНИМКИ)

Спират излъчването на филма със закон

От началото на 2013 г. Турция спира излъчването на сериала "Великолепният век", заяви депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Октай Сарал пред турски тв канал.

По предложение на депутатите от ПСР е внесен законопроект във Великото национално събрание, който предвижда спиране и забрана на сериали, защото "нанася вреда на националните ценности на Турция и дегероизира важни исторически личности".

"Законпроектът има подкрепата и на опозиционната Партия на националистическото действие и очакваме да бъде гласуван през януари. Оттам нататък думата ще има Националната комисия за радио и телевизия. Мисля, че още през януари идната година сериалът ще бъде спрян", заяви турският депутат.

По думите му целта е да се съдейства за създаването на художествени произведения, които са в духа на традициите на турското семейство, на уважение към възрастните, възпитаване на морални ценности и достойнства у младите поколения, пише БТА.

Междувременно турските авиолинии са анулирали споразумението си с фирмата - продуцент на сериала за безплатно пътуване на участници в продукцията в самолетите на компанията.

Както е известно, неотдавна премиерът Реджеп Тайип Ердоган отправи унищожителна критика към сериала.

Министър-председателят заяви: "Ние не познавахме такъв законодател, такъв султан Сюлейман. Тридесет години от живота на този султан са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показан на екрана. Аз порицавам пред народа режисьорите на този сериал, както и собствениците на телевизията, която го излъчва".

Ердоган призова правосъдието да се намеси, за да бъде спрян много харесваният и в България сериал, който се излъчва от TВ7.

"Великолепният век" с подзаглавие "Историята на една любов" е посветен на любовта между султан Сюлейман І Великолепни (1494-1566) и украинската робиня Александра, която успява да измести вековните традиции в двореца, да отчужди султана от официалната му съпруга и семейството му. Изкусителната украинка става причина за противоречия в живота на султана и начина, по който управлява империята.

Според продуцентите "любовната история, която предопределя съдбата на една цяла империя, повдига завесата на изпълнения с тайни и интриги живот в султанския харем през най-величествения период на Османската империя".