Гинеколог: Проблемът при жените е безразборният секс

Мисия Пловдив

07-12-2012, 21:27

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Най-разпространените болести са гонорея и хламидии

Проблемът при българските жени е, че са подвластни към безразборния секс, като това важи с особено голяма сила за по-младите момичета. Именно това е и една от главните причини за увреждане на маточните тръби и възпрепятстване на забременяването.

Това коментира в Хасково гинекологът д-р Росен Петров от Пловдив. Въпросът към известния гинеколог бе по повод изявлението на шефа на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, че „Българките не могат да имат деца, защото нямат елементарна хигиена и прекарват редица болести заради разпуснат начин на живот“.

Райчинов, който самият е гинеколог, направи това изявление в национален ефир, заради което пациентски организации, представящи жените с репродуктивни проблеми у нас, му поискаха оставката. Д-р Петров обаче също беше категоричен, че в неговата практика се наблюдава значително завишение на инфекциите, предавани по полов път, пише novinar.bg.

Главният бич за репродуктивността на жените е често разпространената гонорея (трипер), особено ако тя е хронифицирана. Подобен риск е голям, защото обикновено заболяването протича без остри симптоми и често пъти е неглижирано от дамите, обясни експертът.

Другата най-разпространена болест при жените, предаваща се по полов път, са хламидиите. Докторът обясни, че случаите на хламидоза са отбелязали рязък скок преди 10-ина години, сега са стабилизирани, но пак са много повече от смятаното за нормално.

Хламидиозата е най-сложното от всички венерически заболявания. Тя може да се предаде още при първия полов контакт. В половината от случаите болестта се съчетава с гонорея, трихомониаза, бактериална вагиноза, микоплазмоза и т.н., общо с всеки от известните бактериални възбудители, предаващи се по полов път.

Петров беше категоричен, че рисковете при заболяванията са големи, тъй като протичат без остри симптоми и често пъти се неглижират от нежния пол.

Тези болести реално водят до стерилитет и от тях страдат най-вече жените.

Разбира се, допълват докторите, причините за стерилитет са и в двата пола и понякога не зависят от хората. Половите инфекции обаче са нещата, които могат да бъдат предотвратени от тях при контролиране на половите контакти.