Съботни наброски

Без цензура

08-12-2012, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Новините от седмицата от по-различен ъгъл

Тихо се сипе първият сняг, а студентът налива уискито пак. Празници, празници и пак празници ни следват през тази седмица, затова и днешните наброски ще са по-лежерни, пропити с наздравици и в посока на Луната. Или поне в посока Боровец, Банско или някоя друга кръчма в Студентски град.

Като за начало няма как да не отбележим първия сняг, който предизвика истинска плеяда от айкания, въйкания и сладки въздишки в социалните мрежи. Все едно всеки момент приятният Снежко ще влезе в офиса, ще превърне шефа в снежен човек, а секретарката му – в Снежанка по коледно бельо от 10 лева, дето го продават в големите хранителни вериги.

Естествено тази радост не трая дълго – лошата кметица веднага прати снегорини да ловят снежинките във въздуха, развали естетиката, в резултат на което сняг (или по-точно лед) има само по кварталните улички – този зимен оазис от паркирали по тротоара неразринати коли. Но да оставим снежните неволи настрани – и без това ще ни занимават цяла зима, и да насочим поглед към празничните дни.

Неособено празнично през тази седмица финансовият министър Симеон Дянков упрекна депутати от опозицията, че са били пияни по време на обсъждането на Бюджет 2013 в пленарната зала. Пред журналисти в кулоарите на НС вицепремиерът обяви: "Поизмориха се, част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете". Ами как да не си пийнат, господин министър, като правите заседания по ракиено време. Декември, студ, хората лочат вино и ракия, мезят туршии, а клетите народни избраници висят в парламента в 22 часа и преглеждат бюджет. Да им бяхте сипали по едно вино, пък да тръгне един лаф, едни наздравици. Тогава всичко можеше да свърши не с дебати и гласуване, а просто с едно "Дянков, абе ти нас уважаваш ли ни?". Пък дори и несъгласието щеше да е с далеч по-мирното "Дянков, аз теб много те уважавам ша знайш, мъъъ..."

Явно точно в някое подобно парламентарно заседание по ракиено време се е родила и още една идея, която е непотвърдена, вероятно неособено трезва, ама незнайно защо ни звучи много вероятна и логична. Става въпрос за вероятната отмяна на забраната за пушене след 22 часа. По времето, когато хората вечерят или обядват, няма да се разрешава паленето. За късните забавления по барове, клубове и дискотеки обаче цигарите ще вървят в крак с питието и купона. А и как да бъде иначе?! Каква дискотека е, ако не се върнеш в къщи изцяло вмирисан на цигари?!? Това е все едно да забранят салфетките в чалга клубовете. Или да забранят танцьорките. Губи се емоцията.

А и някак грозно да гледаш как цяло сепаре се изрежда на една празна опаковка от енергийна напитка. И да си изтръсква вътре... цигарата. Или как добре облечена кака се крие на мястото си и тръска цигарата технично отзад. То хубаво, ама съчетанието на фасове по пода и салфетка парти може и да докара някое изненадващо парти с огън ей така, между другото.

Иначе след приемането на тази промяна се очаква когато стане заветният 22-ри час на деня, собствениците на заведения да пускат от уредбата песента "Дим да ВИ няма", с която любезно да се подканят непушачите да напуснат заведението доброволно. Вероятно 27 минути и 40 секунди преди това гледката ще изглежда така: посетители с незапалени цигари в устата, тропайки нервно по масата ще викат сервитьора с въпроса: "Шефе, какво стана? По моя часовник стана 10 вече?" Непушачите от своя страна пък гладно ще нагъват остатъка от кебапчето си в чинията с желанието да се изстрелят от кръчмата преди заветния час. Изобщо ражда се нов вододел - денонощието ще започва и свършва вече в 22 часа – часът на цигарата.

Много по-рано от 22 часа обаче започва празника на академичната младеж – 8 декември. Всъщност даже вероятно в този час е започнал. Като цяло този празничен ден е нещо като американския "черен петък" за хотелиери, ресторантьори и хижари, които успяват на тази дата да отикат всичкия застоял алкохол по складовете, всички пържоли и кебапчета от миналата Нова година, за да могат след това спокойно да заредят запасите за новогодишната нощ. И така до другия 8 декември.

И преди да оставим колегите на алкохолния делириум да отбележим и една история, малко като притча, от далечна Нигерия. Там 40-годишен мъж се оплака в съда от непрестанния побой, който неговата жена му налагала.  По думите на мъжа петгодишният му брак се превърнал в ад, жена му имала навика да го пребива с всякакви подръчни средства и това й доставяло удоволствие.

Така че драги студенти, колкото и купона да тече на 6, внимавайте с коя колежка ще си легнете тази вечер, че може след време да ви стане и жена. Наздраве!