Изкупихме книгите за маите

Най-доброто от печата

08-12-2012, 08:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Търсим между редовете рецептата за богатство

Идва ли краят на света и как точно ще дойде? Това е въпросът, който вълнува най-много българите. За последната една година книгите на тези тема са най-търсени от нашенците. Светът на маите, предсказанията им, както и всички разсъждения по темата предизвикват небивал интерес, показа проверка на "Стандарт" на книжния пазар. "Искам да разбера всичко, днес (бел. ред. вчера) си купих от Панаира на книгата 4 издания по темата. Дадох общо 43 лева и не съжалявам, това е любимото ми занимание в студа", разказа 34-годишната мениджърка на лекарствени продукти Ирена Иванова.
Със и без криза българинът не престава да чете, казват и продавачите. "По време на икономическия колапс дори четем повече, но няма съществена промяна във вкусовете", отсичат издатели. Освен литературата за свършека на света палмата на първенството държи и чистата езотерика. Продавачите твърдят, че като топъл хляб се купуват и съветите на разни гурута как да успеем, как да станем по-богати и по-щастливи. Дамската част във възрастовата граница от 25 до 65 години чете на поразия романи за любовни триъгълници и сърцераздирателни истории. Тийнейджърите залитат по фентъзи и вече по-малко по вампирските четива. Хората с по-разклатено здраве не пропускат да си купят книжки с рецепти за бързо алтернативно изцерение. По време на криза се четат обаче и все повече книги за самопомощ и нов бизнес.
За година българите са прочели 11 000 000 издания. Това означава, че за книги нашенците са заделили общо 130 милиона лева. В сравнение с миналата година и въпреки кризата пазарът има ръст 4%. Това сочат данните на Асоциация "Българска книга", съобщи за "Стандарт" председателят й Веселин Тодоров.
Това означава, че на човек се падат по около 1,6 книги за година. "Като цифра това е малко, защото средната за Европа е 6,5 книги на човек. Но у нас заради кризата показателите са добри само защото не падат.
Все още книжарниците са най-големият канал за продажби на книжки. От тях се купуват почти половината от продадените четива. 35 на сто е делът на преките продажби, особено в областта на учебната литература. Учебниците са "сладък" бизнес, където се въртят сигурни обороти от 60 млн. лв. годишно и има минимални спадове въпреки кризата. Учебници и учебни тетрадки, помагала, речници, справочници се издават обикновено от специализирани издателства и не могат да бъдат разглеждани като "спасителен стълб", тъй като не помагат за продажбите на издателите на художествена литература, коментира обаче Тодоров. Издателите отричат да нараства и пазарът на книги втора ръка. Това явление го има най-вече при учебниците за гимназиалния курс, както и на пазара за колекционери. 5 на сто от книгите се продават и през интернет, а още толкова книги се купуват от хипермаркети и бензиностанции.
Данните показват още, че у нас всеки е похарчил за хубава книга средно по 17 лв. На пазара през 2012 г. са се появили около 5 хил. нови заглавия. Средната цена на издание е 10,80 лв. Това прави 11 574 000 книги, продадени през 2012 година. Най-любопитното е, че въпреки кризата новопоявилите се издателства у нас са 145. При критерий поне една издадена книга през последната година броят им клони към 1500, сочат последните данни на Асоциация "Българска книга".

Топ 10 за периода октомври - ноември 2012 г.
НА ИЗТОК ОТ ЗАПАДА
ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА СИВО
РЪКОПИСЪТ, НАМЕРЕН В АКРА
ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА ПО-ТЪМНО
ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА ОСВОБОДЕНИ
ОФИЦИАЛЕН ПРАВОПИСЕН РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
МАЛКИЯТ ПРИНЦ С БАРКОД
ЛЮБОВ
ЗА ЛЮБОВТА И ДРУГИ ДЕМОНИ
ЧЕСТ