Франция слага край на: 300 евро на ром и бегом!

Свят

08-12-2012, 13:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Париж продължава и с премахването на катуните

Министърът на вътрешните работи на Франция Манюел Валс обяви, че Париж прекратява практиката да изплаща помощи на роми, които доброволно се завръщат в родината си, предаде Франс прес.

"Редица неправителствени организации - и тук, и в чужбина - смятат, че ефектът от изплащането на помощи е отрицателен Ние ще променим това", заяви Валс.

Тези помощи "доведоха до създаването на порочен кръг между Румъния и Франция", подчерта министърът.

По данни на редица източници, броят на ромите имигранти в страната остава на практика постоянен - между 15 и 20 хиляди души, тъй като и доброволно заминалите, и експулсираните системно се завръщат.

Досега Франция плащаше по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете за завръщането на роми от страни членки на ЕС в родните им страни.

Миналата година такава помощ са получили 10 600 души, в това число 2000 деца, съобщи АФП, като се позова на данните на френската Служба за имиграция и интеграция.

Министър Валс не обяви от кога ще влезе в сила решението за отмяна на помощите. Той обаче подчерта, че Франция ще продължи с принудителното премахване на ромските лагери и ще оказва помощ за намиране на работа на ромите в собствените им страни.