Apple планира да промени телевизионния пазар

Свят

08-12-2012, 11:30

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

"Когато вляза в дневната и включа телевизора се чувствам така, сякаш са ме върнали 20-30 години назад в миналото. Това е един много интересен период. Няма какво повече да добавя"

Технологичния гигант Apple планира да промени телевизионния пазар, заяви шефът на компанията Тим Кук в интервю за телевизия NBC.

На въпроса как вижда бъдещото на компанията, Кук отговори: "Когато вляза в дневната и включа телевизора се чувствам така, сякаш са ме върнали 20-30 години назад в миналото. Това е един  много интересен период. Няма какво повече да добавя".

Слуховете, че Apple е решила да притесни ТВ производителите се появиха през последните няколко години, а през май т.г., от компанията обявиха, че е започнало пробно производство на телевизори iTV.

Според анализаторът от Piper Jaffray Джин Мюнстер (Gene Munster), новото устройство на Apple ще се появи в края на следващата година и ще бъде оборудвано с екран 42-55 инча, а цената му се предвижда да бъде около $ 1500-2000.

Предположенията, че Apple ще влезе в телевизионния пазар, се потвърждават и от официалната биография на Стив Джобс, където се споменава, че разработването на такова устройство е било едно от първите желания на Джобс. За съжаление, времето не му дава шансът да промени тв индустрията така, както направи с компютърната, музикалната и мобилната индустрии.

Предполага се, че новите телевизори ще имат атрактивен дизайн и ще осигуряват бърз, удобен достъп до цифрово съдържание в Интернет. От комапанията са се погрижили да включат много нововъведения, за да гарантират уникалната визия и качество на своите телевизори. Моделите ще разполагат с вградена iSight камера, която ще позволява на потребителите да извършват FaceTime видео разговори.

Новите продукти ще бъдат свързани към услугата на iCloud и ще поддържат безжични дигитални аудио и видео файлове, а управлението на устройствата ще се основава на гласовия асисент Siri. Предвидена е и технологията AirPlay, която позволява по най-добър начин да стриймваме мултимедийно съдържание от мобилните си устройства на iTV телевизорите.

В интервюто за NBC Кук потвърдждава също, че Apple е инвестирала 100 млн. долара в производството на компютри Mac на територията на САЩ, но макар и да финансира тази дейност, компанията няма да се занимава с производството, а ще предостави тази възможност на партньорите си.

Изпълнителният директор на Apple не казва кой точно модел ще се произвежда в САЩ, макар NBC да потвърждава, че ще е поне един от серията компютри на компанията.  Относно оставката на Скот Форстол (Scott Forstall), старши вицепрезидент по разработка на мобилната платформа iOS, която управлява продукти като популярните iPhone и iPad, Кук казва: "В основата на иновативното развитие на Apple винаги е стояло и ще стои тясното взаимодействие с екипа".

Припомняме, че според неофициална информация, 43-годишният Форстол е отстранен от поста, след отказ да подпише отворено писмо, в което Кук се извинява на потребителите за проблеми с приложението Apple Maps.