От 10 до 150 лв. за коледно дръвче

Парите

08-12-2012, 12:19

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Най-издържливи са белият бор и смърчът

Еуфорията по Коледните празници изкара десетки бургазлии в търсене на перфектното коледно дръвче. А такива изобщо не липсват из града. Вече се появиха и първите търговци, които извадиха новогодишните елхички, като цените в зависимост от вида на дървото и размера варират.

Румен, който вече години наред продава елхички, взима за еднометрово дръвче по 10 лв. Търговецът обяснява, че най-издържливи са белият бор и смърчът. Цената на тези два вида не е по-висока от останалите, въпреки че издържат повече в домашни условия.

При Румен може да намерите коледни елхички от по метър и такива, достигащи внушителните 7 метра. За такива обаче трябва да се бръкнете минимум 120 лв. за брой. Естествено има и далеч по-евтини варианти като все по-предпочитаните изкуствени елхички, които масово се продават в търговската мрежа. При тях за съжаление няма как да усетите иглолистия дъх на зимното дръвче у дома.
По вид обаче пластмасовите по нищо не отстъпват на естествените, пък и са в тон с философията на по-еко настроените. Ако изкуствените елхички не ви допадат, спокойно може да заложите на истинско дръвче, но в саксия, което след това да засадите пред блока, в двора на къщата или пред вилата си. Цените не са високи, половин метрово борче ще ви струва около 30 лв., а и успеете ли да го запазите живо, ще има да го украсявате години наред.