Авиоремонтният завод в Пловдив е пред стачка

Мисия Пловдив

08-12-2012, 14:27

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Заплатите в завода не са коригирани от 2008 година.

Авиоремонтният завод "ТЕРЕМ Г. Бенковски" в Пловдив е пред стачка. Заради липсата на нов колективен трудов договор работниците получават минимални възнаграждения. В момента авиотехниците вземат по 290 лв. за висококвалифицирания си труд. Исканията са заплатите да бъдат увеличени, защото не са актуализирани от 4 години, казаха от синдикатите в предприятието.

56-годишният пловдивски авиотехник Николай Христев е един ит втераните на авиоремонтния завод "ТЕРЕМ Г. Бенковски". Започнал работа през 1977 година и вече четвърт век ремонтира летателна техника, редуктори и двигатели.  Казва, че работата е рискована, защото е свързана с опасни за здравето материали. Въпреки това, той обича професията си, но смята, че трябва да получава достойно за квалификацията си възнаграждение.
Заплатите в завода не са коригирани от 2008 година. Една от причините е липсата на поръчки за предприятието. Христов се успокоява, че поне децата му са вече големи и не разчитат на неговата издръжка. Дъщерята е в Англия, а синът му работи като компютърен специалист. Авиотехникът се надява, че поне преди да се пенсионира, трудът му ще бъде оценен достойно, предава БНТ.