Люто и лимон помагат да намалим солта

Животът

08-12-2012, 15:13

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В готвените ястия дори и при незначително посоляване вкусът може да се балансира с ароматизирани зехтини

Слагай, слагай, рибата обича сол - това напътствие е прозвучало в хиляди вариации при приготвянето на никулденските ястия. Вероятно е било препоръка и за "здраво" кисело зеле или за трайна домашна наденица, пише в. "24 часа".

Пък и, като се замислим, приляга на всяка манджа от националната кухня. Само да не бяха заплахите на лекарите, че прекаляването ще ни докара високо кръвно, а с него - и риск за инфаркт и инсулт. Отделно е вероятността да ни предадат бъбреците или да ни изненада рак на стомаха. Но към тази кошмарна перспектива медицината прибавя нови факти, които карат учените да твърдят, че дори здрави хора трябва да ограничават солта.

Изглежда, натрупването на натрий (на езика на химията готварската сол е натриев хлорид) е свързано по някакъв начин и с друга нелечима болест - множествената склероза, наричана още и разпръсната или десиминантна. Това е хронично необратимо автоимунно заболяване на централната нервна система. Най-елементарно казано, нервните клетки на главния и гръбначния мозък не могат да разменят информация, защото собствената имунна система атакува и унищожава обвивката на участващите в това общуване структури. Резултатът е постепенно обездвижване, което, преносно казано, обхваща и умствената дейност. Причината за болестта все още е загадка. Но ново френско изследване установи специфично натрупане на натрий у болните. Как точно това е свързано с навиците и метаболизма, не е ясно, но при пациенти в ранен стадий ядрено-магнитният резонанс показва необичайно високи концентрации 
на натрий в мозъчния ствол и малкия мозък. Свръхнатрупване на елемента, но вече навсякъде в мозъка, е установено при хора в късен етап на заболяването, съобщава медицинският журнал "Рейдиолъджи". Със задълбочаването на състоянието нервните сигнали стават по-слаби и по-слаби и в крайна сметка се стига до скованост, умора, затруднено ходене, парализа и загуба на зрението.

С инвалидизиращата диагноза живеят над 2 милиона души, у нас са около 3500 и медицината не е намерила начин за лечение - терапиите са насочени към забавянето на процесите. Натрупването на натрий в мозъка може да бъде маркер за дегенерацията на нервните клетки. Ролята на елемента за множествената склероза все още се проучва, но според лекарите ограничаването на солта е толкова важно, колкото и намаляването на приеманите мазнини и добавена захар.

Напълно проучен е обаче механизмът, по който бялата подправка вреди на сърдечносъдовата система. Затова здравните служби по цял свят водят политика за разясняване на рисковете сред населението и контрол над индустрията да балансира рецептите. Америка води война със солта повече от 10 г., нов регламент на ЕС предвижда изписването на точното съдържание на натриев хлорид на етикетите на храните, но това ще стане задължително след 2 г.

Според ранглиста на риска за 52 държави България отстъпва първенството по 
консумация на сол само на Канада. Средно българинът се "подсолява" с 16-18 грама, но в някои региони на Източна България не падат под 18-20. А дори при най-толерантно тълкуване на здравните норми таванът за безвредното количество за деня е около 5 грама - приблизително 1 ч.л. За хората с редки и автоимунни болести, със сърдечни, бъбречни и стомашни проблеми, за децата и бременните и това е много - за тях границата е 3 пъти по-ниска.

Е, мен не ме засяга, аз обръщам солницата само по 2-3 пъти на ядене, успокоява се човек, когато чуе мярката. Но в лимита трябва да се отчитат и скритият в храните натриев хлорид. А той е буквално навсякъде - от хляба, сиренето, колбасите до печените ядки и туршиите. Пристрастяването към солта прилича на зависимостта от сладко, но има трикове, които помагат с други подправки да се компенсира липсата й.

Специалистите по хранене препоръчват вместо сол за овкусяване на салатите да се използват дресинги с лимон, черен пипер, джинджифил и други люти подправки като "огнени" чушлета или концентрати от тях, както и билки, пресен или стар лук, зелени ароматни "треви".

Ако въпреки това небцето се бунтува, може да се използва калиева сол, в която натрият е намален с около 1/3 в сравнение със стандартния вид. Хората със сърдечни проблеми и тези, които по други причини вземат калиеви препарати обаче, трябва да се консултират с лекаря си. Защо? Многото калий е вреден, особено ако имате проблеми с бъбреците, ако приемате лекарства за сърдечна недостатъчност или високо кръвно налягане, които предизвикват задържане на калия.

В готвените ястия дори и при незначително посоляване вкусът може да се балансира с ароматизирани зехтини, но не го правете с готови дресинги и сосове, нито със соев сос - дори една-единствена супена лъжица вдига здраво натрия. 
Маслините и сиренето да се обезсоляват с накисване във вода, а туршиите, киселото зеле и краставичките да се измиват преди сервиране, е начин да си спестим поне част от нежеланото поемане на сол със зимното меню.

Някои храни естествено съдържат натрий - това са повечето зеленчуци, някои от плодовете, млякото, млечните продукти, месото, мидите. Логично е, че няма нужда изобщо да се солят.