Златен ритон за „Момчето, което беше цар”

Пловдив Лайф

08-12-2012, 15:17

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Раздадоха наградите на най-добрите родни анимации и документални филми

Тазгодишното издание на Фестивала на българското документално и анимационно кино “ЗЛАТЕН РИТОН” приключи с награди за най-добрите ленти. Журито връчи множество призове на авторите. Почетен диплом за документално кино бе присъден на филмите „Случайни гости от случаен влак” и „Хубен рисува пари”.  Дипломът за анимация пък прибра лентите „Пътуване” и Rew day.

Наградата на община Пловдив отиде при създателите на филма „Изповед”. За дебют бяха отличени продукциите „Стоичков” и „Кръвта”. Документалния филм „Правилата на ергенския живот” получи наградата за драматургия. „Последната линейка на София” пък бе отличена за оригинално визуално решение. Лентите „Вляво от пътя Лондон-Калкута”, „Пианистът”, „Който е тръгнал сам” и „Кошмарът” получиха съответно приз за режисура, за художествена постановка и специалните награди на журито за документален филм и анимация.

Голямата награда Златен ритон за най–добър документален филм отиде при авторите на филма „Момчето, което беше цар”. Ритонът за анимация пък бе присъден на филма „Баща” с режисьор Иван Богданов. При закриването на фестивала бяха присъдени и редица официални награди от името на творчески съюзи и организации.