Турция отрече за централата до Резово

Мисия Бургас

08-12-2012, 15:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Турският заместник-министър изрично подчерта, че към момента не е депозирано инвестиционно предложение за изграждане на електроцентрала в граничната зона с България

Турция няма намерение да строи АЕЦ или ТЕЦ край Резово. Това стана ясна на международната конференция в Доха, организирана от ООН и посветена на изменението на климата, където по искане на министър Нона Караджова бе проведена среща със заместник-министъра на околната среда и градоустройството на Турция Мохамет Балта, съобщиха от МОСВ.

Основен акцент в разговора бе поставен върху информацията, идваща от турската страна за потенциалната възможност да бъде построена електроцентрала в непосредствена близост до българската граница в района на Резово.

Турският заместник-министър изрично подчерта, че към момента в Министерството на околната среда и градоустройството на Турция не е депозирано инвестиционно предложение за изграждане на електроцентрала в граничната зона с България.

Мохамет Балта изрази готовност да бъде предоставена пълна информация, ако подобен проект бъде внесен за провеждане на процедура по оценка на въздействие на околната среда (ОВОС).

Той споделя позицията на българския министър, че е необходимо да бъде дадена цялостна и изчерпателна информация, свързана с възможния проект, за да бъде адекватно информирано населението на България иТурция по тази чувствителна тема.

Декларирано бе, че ако се пристъпи към процедура по ОВОС, то тя ще се проведе в условията на пълна прозрачност.

Нона Караджова подчерта желанието на българската страна да получи в най-кратък допустим срок информация относно инвестиционното намерение, в отговор на изпратено писмо от МОСВ до турските компетентни власти в средата на ноември.

В рамките на конференцията министър Нона Караджова проведе допълнителна среща и с министъра на околната среда на Държавата Катар Абдулла ал Муадади.

Бе направен кратък обзор на двустранните отношения, като бе подчертано задоволството на двете страни от нивото на взаимно сътрудничество и диалог.

От българска страна бе отправена покана експертна група на Министерството на околната среда на Катар да посети България, за да се запознае на място с добрите практики, прилагани в страната в сферата на опазването на околната среда и прилагането на екологичното законодателство.

Караджова увери катарската страна, че ще съдейства изцяло при извършването на екологичните оценки за осъществяване на обсъжданите двустранни инвестиционни проекти.

В контекста на икономическото сътрудничество бе обърнато внимание на отличния потенциал на балнео- и СПА туризма и на широките възможности за инвестиции в областта.

Интерес от катарска страна предизвиква и потенциалът за инвестиции в бутилирането и износа на минерални води.