Наша оперна певица номинирана за Грами

Пловдив Лайф

08-12-2012, 17:10

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Александрина Пендачанска за трети път е на крачка от приза

Известната българската оперна певица Александрина Пендачанска е номинирана за трети път за престижната музикална награда Грами. Творбата с българския сопран, която ще се бори за отличието, е операта "Агрипина" на Георг Хендел в Берлинската опера по диригентството на Рене Якобс. Студийната версия е сред номинираните в категорията за най-добър оперен запис. В диска като бонус е включен и документалният филм на съпруга на Пендачанска - Найо Тицин, който той снима по време на целия процес по подготовката на пищния спектакъл, писа вестник Труд.

"Агрипина" се състезава със записите на операта "Лулу" от Албан Берг на операта в Барселона, "Пръстенът на Нибелунгите" от Вагнер на "Метрополитън опера" в Ню Йорк, "Похожденията на безпътника" от Игор Стравински на Лондонската филхармония и Teuzzone от Антонио Вивалди от Le Concert Des Nations.

Това е третата номинация на Пендачанска за Грами, след като преди години записът на операта "Милосърдието на Тит", също дирижирана от Рене Якобс, бе претендент в две категории - за най-добър класически албум и за най-добър оперен запис. Дали българската изпълнителка  този път ще спечелили ще стане ясно на 10 февруари догодина, когато е церемонията по връчването на престижните статуетки в Лос Анджелис, предава Дневник.