4-годишните няма да учат в забавачкитe

Политика

08-12-2012, 18:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От МОНМ твърдят, че не отнемат родителски права

Въвеждането на задължителна детска градина за децата, навършили 4 години (наричано предучилищно образование и разбирано като процес на възпитание, социализация и подготовка за училище), е стъпка към промяна, твърдят от МОНМ.

В позиция на министерството, публикавана на сайта им, се казва, че няма институция, която да осигури по-добра грижа за децата от тази, която им осигуряват техните родители.

Публикуваните от МОНМ уточнения идват след десетки писма, протести и брожения на родители с малки деца, които възроптаха срещу постоянните промени и въвеждането на предучилищното образование в невръстна детска възраст – 4 г.

"Задължителната детска градина в никакъв случай не е заместител на грижите, които всеки един родител полага за развитието на своето дете. Предвижданите промени не се изразяват в отнемане на права и задължения на родителите, а в засилване ролята на държавата при финансирането на предучилищното образование", допълват екпертите на Сергей Игнатов.

Според тях въвеждането на по-продължително и задължително предучилищно образование има за цел да гарантира на всяко дете равен старт при постъпване в първи клас, да даде възможност на децата да се научат да общуват помежду си и да живеят заедно, да се социализират и да се научат да уважават другите, да приемат и да разбират различните от тях, да се адаптират в различна от семейната социална среда.

"В този смисъл предвижданите в Законопроекта промени са както актуални и в съзвучие с доминиращите европейски практики, така и свързани дълбоко с националната традиция", твърдят от МОНМ.

Еспертите подчертават, че основната форма на работа в детската градина ще е педагогическата ситуация, а не урокът, което означава, че информацията ще се предоставя на детето чрез организирани от учителя и привлекателни за детето дейности и игри.

"Предучилищната подготовка не е свързана с ограмотяване, в детската градина децата не се учат да четат и пишат. Целта на предучилищното образование е да изгради представи за света у детето, които да поставят основите за последващо учене", допълват те.

От МОНМ гарантират, че възрастта за започване на училищно образование остава непроменена – 7 години.