Лекарският съюз саботира фонда ин витро

Най-доброто от печата

09-12-2012, 08:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако БЛС не подпише рамковия договор, което няма да е за първи път, влиза в сила старият

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) саботира осигуряването на пари от здравната каса от догодина за плащането на ин витро, за ваксинопрофилактика и за т.нар. изследване ПЕТ скенер, с което се диагностицира рак. Това алармираха вчера "Труд" пациентските организации "Искам бебе" и "Зачатие".

Информацията потвърди и управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков.

"Ръководството на БЛС съобщи в петък, че няма да подпише Националния рамков договор (НРД) за 2013 г., ако в него се запишат дейностите по ин витрото, поставянето на задължителните ваксини и изследването за рак. Според тях това не било лечение и нямало място в договора", разказаха присъствали на срещата между НЗОК и БЛС. 
"Възмутени сме от лекарския съюз! Как може да застрашават развитието на програмата ин витро! Подложилите се българки на процедурите трябва да бъдат спокойни, за да постигнат успех, а подобни събития ги хвърлят в стрес, който може да се окаже фатален", коментира Радина Велчева, председател на фондацията "Искам бебе".

Потресени са и от "Зачатие", което само преди дни поискаха оставката на д-р Цветан Райчинов, шеф на БЛС. Причината - той заяви, че сред основните причини българките да не могат да имат деца са "лоша хигиена и болести вследствие на по-разпуснатия си начин на живот".

За скандала с ин витрото знае и здравната министърка Десислава Атанасова. "Разчитам, че на събора си БЛС ще вземе решение за подписването на НРД, защото това е едно от условията за обезпечаване на трите дейности", коментира Атанасова пред "Труд". 
В Закона за здравното осигуряване е предвиден изход от такива ситуации. Ако БЛС не подпише рамковия договор, което няма да е за първи път, влиза в сила старият. Но тъй като в тазгодишния липсват въпросните три дейности, тогава управителят на касата с одобрението на здравния и финансовия министър внасят предложение Министерският съвет да гласува недоговорените с БЛС цени и обеми на съответните медицински грижи.

Цял ден вчера д-р Райчинов не вдигаше мобилния си телефон, а заместникът му д-р Георги Ставракев бе на заседание и не можахме да получим коментар. От БЛС отдавна повтарят становището си, че ин витрото, ваксините и модерните изследвания за рак са грижа на държавата и затова са против вписването им в НРД. На практика обаче съюзът иска да подмени волята на Народното събрание, защото само преди 3 дни то прие бюджета на НЗОК за догодина именно с плащането на важните три дейности.