Неподходящо ли е да се отглеждат малките деца в семейна среда?

Мисия София

09-12-2012, 10:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Родители скочиха срещу зам.-министърка и Проекта за предучилищното образование

Министерство на образованието публично да обяви дали смята, че здравата семейна среда е неподходяща за отглеждане на малки деца, на възраст 3 и 4 години, по отношение на техните умения, образование, навици да живеят с околните, уменията им за работа в екип, критичното им мислене и социализация.

Това поискаха родители от Родителския комитет в писмо до министър Сергей Игнатов във връзка с изказвания на зам.-министър Милена Дамянова за задължителното образование на 4-годишните деца.

От комитета посочват и конкретни изказвания на Дамянова, които са ги скандализирали, и задават въпроса дали МОНМ застава зад тях.

"Няма как да научим децата ни да работят в екип, няма как да ги научим да работят проектно и няма как да ги научим да мислят критично, ако не им дадем възможност да общуват със своите връстници", казва зам.-министърът.

Да считаме ли, че според министерството българските родители, незаписали невръстните си деца в ясла и детска градина не дават най-доброто за развитието и образованието на децата си, и не се грижат за социализацията им с други деца?

Второто скандално изказване от страна на заместник- министър Дамянова е: "Няма как едно дете, стоейки вкъщи, да придобие умения и навици да живее с околните, да работи в екип, да развива критическо мислене, няма как да се социализира. От друга страна, е важно тези деца да се научат, че, когато живееш в обществото, има правила, които трябва да се спазват. Това ще ги научи и на дисциплина".

Категорично като родители, които се грижим и образоваме децата си, не можем да се съгласим с подобни твърдения и безпочвени изказвания, подчертават родителите.

"Предполагаме, че Вие като представител на МОМН ще потвърдите резултатите от многобройни научни изследвания и практиката доказваща, че здравата семейна среда е най-подходяща за емоционалното и интелектуалното развитие на малкото дете, за неговата увереност при социализацията му, за пълното развитие на критичната му мисъл и за изграждането на ценности и правила у него. Надяваме се, че ще бъдете така любезни, да се извините на нас и на всички родители, които жертват времето и кариерата си в даден етап от живота, за да осигурят и дадат най-доброто от себе си на своите деца", категорични са родителите.

Според тях, Проектозаконът за предучилищното и училищното образование (чл. 8 ал.1, чл. 346 ал. 1, чл. 347 ал.1) нарушава и погазва родителските права, защитени в чл. 47 от Конституцията на РБ, и в редица международни споразумения. Всяко отнемане на правото на родителя да отглежда и възпитава своите деца, граничи с тоталитарен контрол, за какъвто няма място в страна, където демокрацията и човешките свободи се уважават, пише още в писмото.