Корупцията в България процъфтява? Чиста манипулация от немско!

Мисия София

09-12-2012, 11:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Шефката на БОРКОР Елеонора Николова обвини западни медии

С много голяма изненада установих, че не само българските медии могат да бъдат манипулативни, заяви пред БНР Елеонора Николова, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) по повод статия на германски всекидневник, в която се казва, че корупцията в България процъфтява.

Голяма част от медиите искат непременно да внушат на слушателите и на зрителите, определени изводи, посочи Николова. Това, което в България се мери, е т.нар корупционно усещане, което включва като понятие не само конкретната корупционна сделка, която се случва. В това усещане българинът включва и своето негодувание, своята оценка към нивото на възможностите на публичната администрация.

 

"Когато говорим за корупция, ние имаме предвид и дейностите, през които тя марширува. Това са обществените поръчки, разпореждането със земя, различните назначения, които се случват. Обществените поръчки е тема на темите. Това, е и най – сериозният упрек, който опозицията има към управляващите. За това първата задача, която БОРКОР получи е да изработи мерки в областта на обществените поръчки. Ние скочихме в дълбокото море. Ще внесем проект за мерки, които да оздравят системата. Ще дадем възможност на всички фирми, които искат да се върнат на пазара на обществените поръчки, защото в момента той е много беден. Пазарът на обществените поръчки е монополизиран", каза още Николова.


От своя страна Минчо Спасов от НДСВ, бивш председател на вътрешната парламентарна комисия в предишното НС опроверга Николова с данните от корупционния индекс на България при последните три правителства. Той посочи, че при управлението на ГЕРБ индексът на корупция се вдигнал сериозно в сравнение с предишните две правителства на НДСВ и на Тройната коалиция.