Ромите са дошли в Европа преди 900 години, първо на Балканите

Животът

09-12-2012, 12:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Родината на етноса е Северна Индия

Европейските генетици са анализирали гена на ромите и са изяснили, че този народ се е обособил в северозападна Индия преди около 1500 години, а е проникнал в Европа преди 900 години, пише в статия, публикувана в сп. Current Biology.

"От генетична гледна точка всички роми са свързани помежду си с две неща – те произлизат от северозападна Индия и техните предци са сключвали бракове с представители на други народи по време на миграцията им на територията на Европа. Нашата работа подчертава тезата, че опознаването на генетичната история на ромите е необходимо за пълноценното изучаване на цялостната генетика на европейците", заяви ръководителят на групата учени Манфред Кайзер от университета в Ротердам, Нидерландия.

Групата е възстановила историята на ромите, като е изследвала и сравнила гените на хора от 13 обособени ромски групи от различни части на Европа.

Според учените най-вероятната родина на ромите е територията на днешните щати Гуджарат, Раджастан и Кашмир в северозападна Индия. Именно тук живеят няколко изолирани народи като мегхавали в Гуджарат и пандити в Кашмир, чийто ген е най-близък до ромската ДНК-а.

В Европа ромите са проникнали първо на Балканите, а оттам и в останалите й райони. Малко преди това обаче ромите са преживяли две големи съкращения на популацията си. За това говорят неголям брой различия между гените на различните представители на този етнос.

В ЕС живеят над 10 млн. роми. По-голямата част от тях живеят в Централна и Източна Европа, включително в Унгария и Румъния. Предците на ромите не са оставили паметници на писмената история, поради което историческата им родина и историята на тяхната имиграция оставаше загадка.