Гърция кляка за членството на Македония в ЕС?

Свят

09-12-2012, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Властите в Атина не могат да си позволят да се конфронтират с евро партньорите си

Гърция ще каже "да" за започване на предприсъединителни преговори за членство на Република Македония в Европейския съюз в началото на седмицата. Това ще стане при определени условия, съобщава гръцкият вестник "Та неа".

Според изданието промяната в поведението на властите в Атина се дължи преди всичко на натиска от страна на Брюксел.

 

В статията се подчертава, че окончателният вариант на резолюцията, върху която все още се преговоря се очаква да бъде финализирана от европейските лидери следващата седмица. В нея решението на Европейската комисия ще се казва, че става въпрос за временна рамка свързана с началото на предприсъединителните преговори на Република Македония.

"Това на практика означава, че Атина иска от ЕК първо да бъде представена рамката за преговори, в която гръцката страна ще иска разрешаване на спора за името и добросъседски отношения, което ще бъде условие Гърция да даде зелена светлина на Скопие", пише още изданието.

Според дипломатически източници в момента се преговаря интензивно и положението е много елементарно, защото принципът е прост - "вземи или остави". Това означава, че ако не бъде постигнато споразумение Атина ще действа, както и до сега и ще блокира предприсъединителните преговори", пише "Та неа" позовавайки се на дипломатически източници.

Сега не е време, в което властите в Атина могат да си позволят да се конфронтират с европейските си партньори още повече, че Германия, а и не само тя, започва да губи търпение по отношение на спора за името.

Вчера говорителят на гръцкото министерство на външните работи отхвърли публикациите в местните медии, че властите в Атина са готови Македония да започне предприсъединителни преговори преди намирането на решение на спора за името.