Разследват министри от кабинета "Борисов"

Най-доброто от печата

10-12-2012, 05:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Търсят конфликт на интереси при Нона, Игнатов, Вежди и Трайчо

Трима действащи и един бивш министър се разследват за конфликт на интереси, научи "Стандарт". Срещу екоминистърката Нона Караджова, образователния шеф Сергей Игнатов, културния министър Вежди Рашидов и бившия енергиен шеф Трайчо Трайков има постъпили сигнали в Инспектората на Министерския съвет.

Те вече са изпратени в Комисията за конфликт на интереси, както е по закон.

Екоорганизации обвиняват Караджова, че фирма, в която е работела, печели проекти в сектора на отпадъците.

Игнатов ще бъде проверяван за участието му в бордове. Трайков пък се разследва за облагодетелстване от частни фирми, когато е бил министър, а срещу Рашидов има жалби заради обществени поръчки.

В момента комисията работи по още 400 сигнала срещу депутати и висши чиновници.

Резултатите от проверките срещу министрите ще станат ясни до края на годината. Повечето сигнали обаче се оказват необосновани или просто са опит за натиск, коментират експерти.

Най-ново е обвинението срещу Нона Караджова. Според него фирмата на предишния й работодател Ботьо Табаков е получила шанс да разработи проект за промени в Закона за управление на отпадъците. Самият той пък е член на Комитета за управление на оперативна програма "Околна среда", а синът му работи в Дирекция "Фондове на ЕС за околна среда".

Две от преписките в Комисията за конфликт на интереси, ръководена от Филип Златанов, са подадени от Главния инспекторат на Министерския съвет. За последните три месеца в него са постъпили общо 32 сигнала за нарушения на висши чиновници, съобщи за "Стандарт" шефката му Лиляна Драгиева. Когато става дума за служители по министерства или кметове, случаите се препращат по компетентност.

Девет от сигналите съдържат твърдения за конфликт на интереси или корупция на лица на публична длъжност. За три от тях със заповеди на премиера са възложени специализирани проверки на инспектората. Две са приключили, констатирани са нарушения и докладът е в комисията на Златанов. По последния сигнал предстои връчване на документите от проверката на премиера.

Именно инспекторатът на кабинета вероятно ще поеме задачата да координира от средата на 2013 г. борбата с корупцията в държавата. В момента междуведомствена работна група определя кой да е този нов ръководен орган, през който да минава борбата с подкупите. Тя трябва да вземе решение до месец май. Ръководител на групата е депутатът от ГЕРБ Емил Радев, който е и представител на парламента в БОРКОР.
Координиращият орган се прави в изпълнение на препоръките на Еврокомисията, обясни Радев.