Честито! Увеличават наемите на общински имоти в Пловдив

Мисия Пловдив

10-12-2012, 09:03

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Според Дани Каназирева цените скачат с над 70%

Управлението на ГЕРБ нанася още един жесток удар на данъкоплатците в Пловдив с драстичното увеличение на наемите на общински имоти и преместваеми обекти. Така общинската съветничка Дани Каназирева коментира след задълбочен анализ на  промените в Наредбата за началния размер на наемните цени на имоти, предложени от администрацията за гласуване в Общинския съвет.

Убийственото увеличение, надхвърлящо 70 процента спрямо действащата в момента тарифа, ще засегне дребния и средния бизнес, който ползва общински терени и сгради в широкия център на Пловдив. Поскъпването на наемите е направено чрез ново зониране. Досега най-високи цени са плащали наемателите на обекти в суперцентъра на Пловдив - на пл. "Централен", ул. "Кн. Александър I", ул. "Райко Даскалов". С новата наредба централната търговска зона се разширява, като обхваща много по-широк периметър, в който влизат всички улици и площади между бул. "Марица" - юг, "Цар Борис III Обединител", "Христо Ботев" и "Руски". Това означава, че продавачите на вестници, книги, картини и пластики ще плащат 50 лева на месец за площ до 3 квадратни метра вместо 26 лева досега, 90 лева вместо 50 за ползване на площ до 7 квадратни метра, 200 лева вместо 170 лева, ако наемат до 30 квадрата. Драстично и без никаква мотивация се завишават наемите и на останалите дейности, посочва Дани Каназирева.За един квадратен метър общинска земя търговците на храни, плодове, зеленчуци ще плащат 60 лева вместо 30 лева досега.

 Почти двойно е увеличението за ползването на помещения и павилиони общинска собственост в широкия център. За един квадратен метър тарифата става 8,30 лева вместо 4,70 лева досега, за книжарници и вестници - 5 лева вместо 2,80 лева в момента. В същото време за партии и организации с идеална цел цените са оставени без промени и най-ниски - 50 стотинки на квадрат.

Нова наемна цена се въвежда и за масите на общинските пазари, без да е посочено как тя ще се отрази на крайната цена. Увеличението на наемите неизбежно ще рефлектира в цените на стоките и услугите, което означава, че ще  засегне всички граждани. Явно това изобщо не интересува ГЕРБ. В наредбата е посочен  единственият аргумент за промяна на тарифата - "уеднаквяване на зонирането и справедливост", което звучи цинично, коментира Дани Каназирева.

С промените на две други наредби - за зелената система и за опазването на околната среда -  значително се увеличават глобите и санкциите за нарушения, като най-високите стигат до баснословните 40 000 лева. Освен че тези размери по никакъв начин не съответстват на стандарта на живота в България, те са несъбираеми, а в някои случаи звучат куриозно. Така с член 11, т. 6 от Наредба за опазване на околната среда се забранява изхвърлянето на отпадъци от опаковки, обозначени с маркировка за разделно събиране, извън съдовете за разделно събиране на отпадъци. За подобно нарушение е определена глоба в границите от 300 до 800 лева за физически лица и от 3000 до 8000 лева за юридически. Куриозът е, че в Пловдив няма услуга за разделно събиране на отпадъци, освен в район "Тракия", даде пример Дани Каназирева.

В член 23, т. 1 и 2 се забранява изхвърлянето на отпадъци в шахти. За нарушители, които хвърлят в шахта киселини, експлозиви, радиоактивни вещества, микробиологични препарати е предвидена глоба от 300 до 800 лева, а за фирми - от 10 000 до 40 000 лева. Това е толкова нереално, колкото и залавянето на крадци на решетки, заради което често шахтите се превръщат в опасни ями, където вече има паднали и пострадали хора, подчерта Каназирева.

Очевидно управлението на ГЕРБ няма за цел да стимулира бизнеса и да въведе обществен ред в Пловдив. Целта на общината е да запълни дупките в бюджета през 2013 г. за сметка на данъкоплатците, прави извод общинската съветничка. Каназирева напомня, че администрацията вече е предложила за гласуване на сесията на Общинския съвет на 20 декември масирано увеличение на данък върху недвижими имоти, такса смет за граждани, данък МПС.

Дани Каназирева и съветниците от Съюз за Пловдив категорично няма да подкрепят предложеното увеличение на наемите, данъците и таксите. Каназирева ще настоява такса битови отпадъци да се намали за бизнеса от 5,5 промила на 4 промила.