Атанасова доволна от бюджета в здравеопазването

Общество

10-12-2012, 10:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Недопустимо е пациент да почине пред вратите на болница, заяви здравният министър

Бюджет 2013 е най-големият получаван досега като макрорамка за здравеопазване, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред БНТ.

Тя посочи, че близо 3,4 милиарда са разпределени в бюджета на Министерство на здравеопазването, НЗОК и Министерство на труда и социалната политика.

„Да, вярно е, че Министерството на здравеопазването получава 100 милиона по-малко и това е в следствия на решението на Конституционния съд от тази година, с което се обявиха, че трансферите от НЗОК към министерството са незаконосъобразни, противоконституционни. Затова се наложи дейности, които от Министерство на здравеопазването се плащаха до 2012 година да бъдат прехвърлени за заплащане в касата”, посочи Атанасова.
Тя взе отнощение и по последните случаи на лекарски грешки и загинали пациенти.

„Изобщо тук за финансова мотивация смятам, че не следва да говорим. Става въпрос за различни причини, може би понякога наистина са доста натоварени, не могат да преценят кой случай изисква много повече помощ и много повече бързина на действията. Но това е недопустимо - в болница в България в 21 век да не бъде приет пациент и той на практика да почине пред вратите на лечебното заведение”, заяви здравният министър.