НАП кани 80 000 столичани да си платят данъците

Мисия София

10-12-2012, 12:21

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Предупреждават ги по телефона

80 378 покани за доброволно плащане на просрочени задължения са изпратили публичните изпълнители на столичната НАП за десетте месеца на годината, съобщават от приходната агенция.

Целта е дължимите от бизнеса и физическите лица данъци и осигуровки да бъдат внесени доброволно, дори когато са пропуснати законовите срокове за тяхното плащане. Спрямо лицата, които и след покана или напомняне по телефона от служители на агенцията, не са предприели никакви действия за погасяване на задълженията, са наложени мерки за принудителното им събиране.

От началото на годината до края на октомври в НАП София са образувани 12 928 изпълнителни дела. Общият размер на вземанията по тях е за повече от 420 млн. лева. Насрочени са 386 търга за публична продан на движими и недвижими активи на длъжници. Броят на търговете по които има постъпления се е увеличил пет пъти. В хазната са внесени 1.764 млн. лева от реализираните продажби, което е с 400 хил. лева повече в сравнение с цялата 2011 г.

За да се предотврати натрупването на несъбираеми задължения са изпратени 108 преписки до съда с искания за откриване на производство по търговска несъстоятелност за дружества със задължения в размер на 607 млн. лева.

Увеличеният брой на наложените запори на банкови сметки на длъжници е довел до значително нарастване и на броя на издадените през периода разрешения за неотложни плащания. От началото на годината до края на октомври са издадени 2 390 разрешения на търговци с общ размер на задълженията за повече от 43 млн. лева.