Денят на майсторите - тази сряда

Мисия Пловдив

10-12-2012, 10:50

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Св. Спиридон ще се отбележи в Регионалния етнографски музей

Регионален етнографски музей – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, Общинско предприятие „Туризъм“ - Пловдив и фондация „Пловдив 2019“ни канят на поредното отбелязване на Еснафския празник „Св. Спиридон” (12 декември 2012 г.), сряда от 10.00 часа в двора на Регионалния етнографски музей – Пловдив.

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като „Денят на майсторите”. Почита се като закрилник на терзиите, грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, абаджиите, казанджиите и изобщо на всички занаятчии. Според няколко местни легенди самият той някога бил обущар, абаджия или грънчар.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. В края на ХІХ в. етнографът Димитър Маринов отбелязва, че „всякой еснаф има в годината по един светец, който се счита за покровител на еснафа и занятието, и на деня на тоя светец празнуват. Когато се наближи този еснафски празник, чаушинът на еснафа, по заповед на устабашията ще тръгне от дюкян на дюкян с еснафската кутия, за да събира пари, които са нужни, за да се отпразнува службата еснафска.”.

„Туй празнуване някога е ставало така: На самия празник ще направят коливо, украсено и нашарено, и ще го отнесат в черква, за здраве”. Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

 „След като се свърши литургията, свещеникът ще прикади коливото и хляба, като спомене за здраве имената на майсторите и баш-калфите. През тия два дни всичките дукяни на тоя еснаф трябва да бъдат обезателно затворени и всичките майстори и калфи трябва да присъствуват на повечерието на двете св. Литургии, защото ако светецът не бъде почетен, той вдига покровителската си ръка от занаят, еснаф и майстори.”.

 Част от еснафския празник бил и т.н. тестир – провъзгласяването на калфите за майстори. Тук устабашията (най-стария и почитан майстор) се обръщал към издържалите изпита нови майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, защото „който не е препасан с пояс, няма право да отваря самостоятелен дюкян”.

 В чест на светеца, еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и всички сядали на обща трапеза или казано „в кратце”, КАНИМ всички майстори, гости на музея и пловдивските граждани на:

 • Празнично шествие от музея до съборния храм „Св. Богородица” - 10.30 ч.

• Празнична литургия в църквата „Св. Богородица” - 11.00 ч.

 • Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) на новоприетите - 12.00 ч.

• Откриване на изложбата „Традиция и приемственост”, посветена на кръглата годишнина на майстор Стойна Кръстанова (изложбата ще включва уникати, изработени от нея и нейните ученици) - 12.30 ч.

 • Акция „Вплети благослов” – 11.30 ч.

 По инициатива на ОП „Туризъм” при Община Пловдив в Етнографския музей ще бъде изложено голямо пано от зебло, на което всички майстори, граждани и гости на Пловдив ще могат да „вплетат” своите благопожелания. Ще бъдат предоставени конци и разноцветни листчета, на които всеки може да впише своето пожелание за здраве и сполука към майстор / майстори на народните занаяти, любими хора, приятели, роднини, жителите на Пловдив, на България и на света. Благословиите могат да бъдат свързани с Празника на занаятчиите, както и с настъпващите Рождественски и Новогодишни празници, а могат да са и без конкретен повод. Всеки сам ще „вплете” своя благослов, като го върже с конец за зеблото. Добре е да се напише и името на автора, защото най-красивите благопожелания ще бъдат публикувани.