Вдигат завесата около атентата през януари догодина

Крими

10-12-2012, 12:54

Снимка:

авторът

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Изнасят подробности около взрива на летище Бургас след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност

Конкретни факти около атентата на летище Бургас ще бъдат изнесени през януари 2013 г., след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът Росен Плевнелиев свиква в средата на първия месец от новата година. Това заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ-Бургас - д-р Галина Милева.  

"Терористичният акт на летище Бургас на 18 юли тази година ни показа, че не трябва да подценяваме необходимостта от условия по предотвратяване на подобни нападения.

През следващата година предстои да се работи по проект за Закон за управление на системата за национална сигурност и неговото приемане. В него специална глава е посветена на системата за управление при кризи. Предвидено е още създаването на Национална система, която да координира действията, свързани с превенцията, реакцията и овладяването на кризисни ситуации", допълни д-р Милева, която взе участие в симпозиум на тема "Масов травматизъм, цивилни жертви при терористични атаки, съчетани и множествени травми – израелският опит". 

Бургаският депутат не пропусна възможността да отбележи адекватната реакция на медиците от МБАЛ по време на терористичната атака, въпреки оскъдната апаратура, с която разполагат. "Темата за терористичните нападения и работата в условия на подобни кризи е сред приоритетите на работа на българското правителство”,заяви д-р Милева и допълни, че вероятно през идната година ще се изгради Специализиран център за бързо реагиране, като в него ще влизат представители на полицията, пожарната и спешна медицинска помощ, които да координират работата на всички звена при една евентуална терористична атака.

Бургаският депутат от ГЕРБ сподели още, че след разчета за финансовата година на Здравното министерствое станало ясно, че ще бъдат отделени средства за оборудване на съдебно-медицинските отделения в страната.

"Те имат нужда от нова модерна техника и обновяване на съществуващата база. Както коментира министър Десислава Атанасова, ще бъдат отделени средства според необходимостта от оборудване на всяко едно звено. Така ще се подобрят значително условията за работа в съдебно-медицинските отделения", заяви д-р Милева.