Луд пътник на "Ryanair" се разходи върху крилото на самолет

Животът

10-12-2012, 13:25

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Два инцидента от последните месеци с нискотарифната авиокомпания породиха опасения за сигурността

Два инцидента от последните месеци с нискотарифната авиокомпания "Ryanair" породиха опасения за сигурността на този тип авиокомпании. Вчера, точно преди излитането на самолет на Ryanair  от Пиза за Трапани в Италия, незнайно как, пътник успял да отвори вратата на самолета.

Той излязъл върху крило на машината и успял да скочи оттам на пистата, където бил прибран от пожарникари и екипи на "Бърза помощ", съобщава вестник "Кориере дела сера“, цитиран от Profit.bg. Мъжът е психически нестабилен, обясняват мидици.

Остава обаче въпросът как е успял да заобиколи мерките за сигурност и сам си е отворил вратата.

Много тежка катастрофа избегната и на 23 септември със самолет на същата компания, летяща от Манчестър за германското летище Меминген с 141 пътници на борда. Машината за малко не се разбила при кацане заради прекалено висока скорост.

Според първите данни от разследването на инцидента пилотите програмирали автопилота погрешно за височината и в резултат машината започнала да се снижава с главоломна скорост, на моменти с 1000 метра в минута.

Едва в последния момент главният пилот успял да вдигне носа на самолета, за да се избегне сблъсък със земята. Има съмнения освен това, че за да навакса закъснение 30 минути, пилотът решил да заходи към пистата от различна от обичайното посока, което също увеличило рисковете за сигурността.

Засега ирландската компания мълчи и не е предоставила информация, но германското Управление за разследване на самолетните катастрофи е определило случилото се като сериозен инцидент.