Образоват потенциални жертви на трафик

Мисия Пловдив

10-12-2012, 14:15

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

80 % от потърпевшите са сексуално експлоатирани, а 12 % се сблъскват с фалшиви обещания за работа

Необразованите са най-лесната жертва за трафикантите на хора. Именно за това в Пловдив бе подписан меморандум за сътрудничество между общинска и обществена структура в Международния ден на правата на човека. Според документа от сега нататък ще се работи за културното и професионалното ограмотяване на рисковите малцинствени групи като превенция на съвременното робство.

''Вече 400 души от малцинствата минаха курс за професионално обучение. Голяма част от тях са заети в доброволните отряди към общините за борба с бедствия и аварии'', каза Панчо Панчев, председател на Управителния съвет на сдружение ''Хуманитарни инициативи за европейско развитие на България''. Организацията се занимава освен с обучение и с анализи и прогнози за трафика на хора. Към момента се обучава група от 30 души по програма ''Развитие на човешките ресурси'' към община Садово. ''След курса те със сигурност ще имат работа поне от 6 месеца до 1 година'', добави Панчев. Идеята е т.нар. рискови групи да придобият знания и да разберат, че могат да бъдат независими и сами да изкарват прехраната си.

Съвременното робство обрича 80 % от жертвите на сексуална експлоатация, а 12 % от трафика на хора е свързан с трудова експлоатация. ''Тези, които заминават с надежда в чужбина да намерят по-платена работа се оказват излъгани, без никаква защита, без трудов договор и без възможност да се оплачат на когото и да било'', разказа Огнян Фортунов, секретар на местната комисия за борба с трафик на хора към общината. Съществува и трафик с цел отнемане на органи и продажба на собствено дете.

Всеки един млад човек, изправен пред проблема, може да се самообразова и поне да изкара своето препитание чрез изкуството, ако му се подаде ръка, смята Георги Иванов, по-популярен като Жорж Трак. В едноименния център – музей ''Тракарт'' той смята да провокира рискови групи от малцинствата да проявят вътрешния си заряд за творчество. ''Вече напривихме изложба от художествени произведения на незрящи. Получи се повече от любопитна. Какво остава да организираме творчески групи от хора, които нямат физически проблем'', коментира той. Според него изкуството е един от начините потенциалните жертви на трафик на хора да се спасят преди злото да ги е сполетяло.