"София Тех Парк" е много важен, твърди Фандъкова

Мисия София

10-12-2012, 16:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Проектът вече е създаден, общината дава терен до Арена "Армеец"

Изграждането на технологичен парк в столицата ще подобри връзката между бизнеса, науката и младите хора, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която присъства на заседание на Консултативния съвет по наука, технологии и иновации към Столична община.

 

Проектът за изграждане на "София Тех Парк" вече е създаден. Целта е до 2015 година да бъде създаден такъв парк срещу спортната зала Арена "Армеец" в София, като Столична община ще осигури терена, поясни градоначалникът.

"Разчитам на Консултативния съвет по наука да ни помогне да изпълним със съдържание този проект още преди неговото изграждане, за да се възползваме от възможностите, което той ни дава, и да подобрим диалога между бизнеса, науката и университети", коментира Фандъкова. Тя подчерта, че изграждането на такъв парк е особено важен за града.

Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София Тех Парк", посочи, че целите на проекта са да подпомогне процеса на т.н "технологичен трансфер", да развие икономиката в страната на базата на знанието и да подпомогне малките и средни компании, оглавявани от млади предприемачи.

Технологичният парк ще работи в ИКТ сектора, в сферата на природните науки и в областта на енергията с цел енергийна ефективност.

В "София Тех Парк" ще бъде създадена мрежа от лаборатории, които да се ползват от универститети, БАН и от малки и средни компании, които не могат да си позволят подобна техника, поясни тя.

"Засега има идеи за изграждане на кръстовище на две нива в района на 4-ти километър, за да може да се обслужва спортната зала Арена "Армеец" и технологичния парк. Също така има идея и третият метродиаметър да се отклонява към "София Тех Парк". Сред вариантите за транспортен достъп е и пускане на нова трамвайна линия.