Кустурица идва у нас с пънк операта си "Циганско време"

Булевард

10-12-2012, 17:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гениалният творец представя у нас уникалния си спектакъл

Един кинорежисьор режисира опера. Преди 10 години подобно нещо би звучало като фантастика, но гениални имена като Роман Полански, Уилям Фридкин, Антъни Мингела, Михаел Ханеке и Уди Алън вече имаха смелостта да го направят. Към тази бележита компания трябва да прибавим и гениалният босненец Емир Кустурица.

Преди 5 години Жерар Мортие, директор на Националната опера в Париж, определено пое риск, когато покани Кустурица да създаде новата си творба.

Пънк опера, с оркестър и гласове, поп-ъп декор, ято гъски и голяма доза балкански магически реализъм - всичко това има в "Циганско време", адаптация на едноименния му филм.

100-минутното шоу е далеч от лирична опера, то се крепи на фантастичната сценография и партитурата, която е нещо между народна циганска музика и хард-рок.

Операта е нещо като, как Монти Пайтън би могъл да си представи опера. Понякога това е пародия на операта, понякога е авто-пародия. Така описва своето творение Кустурица.

Сюжетът се развива около злополучната любовна история между тийнейджърска циганска двойка Перхан и Азра и сложните роднински и приятелски връзки.

Написана без диалог или речитативи, пее се на ромски език, историята на операта е разказана чрез серия от сцени, всяка една оформена от извънредно визуално въображение на Кустурица. И след като това е първият му път да поставя на сцената, опитът му от работата с тълпи в киното, най-запомнящите са шумни селски сватби, очевидно му е послужил добре, пише критиката след първия спектакъл.

Освен атрактивните костюми операта се откроява и със своето настроение на претъпканата сцена, на която съжителстват джуджета, жонгльори, акробати и музиканти с трактор, каравани, селски колиби, както и живо ято гъски.

Всичко това ще видят и българските зрители през пролетта на следващата година, когато Кустурица ще представи циганската пънк сцена и на родна сцена, разбра Sofiautre.bg.

Остава да бъде потвърдена официално датата и мястото на шоуто.