Столична община лъска и паметника на Васил Левски

Мисия София

11-12-2012, 07:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Целта е той да добие по-приятен вид за 140-та годишнина от обесването на Апостола

След основния ремонт на емблематичния Паметник на Цар Освободител, който официално ще бъде открит на 3 март следващата година, Столична община ще ремонтира още едно знаково място за София. Става въпрос за паметника на Васил Левски заедно с околното пространство, съобщи зам. -кметът по културата в столицата Тодор Чобанов пред "Монитор".

Мемориалът е вдигнат преди 118 години в близост до мястото на обесването на Апостола. През февруари 2013 г. се навършват 140 години от смъртта на Левски и затова от Общината е взето решение паметникът да бъде лъснат дотогава.

Ремонтирането му е част от програмата на Столичнато община за благоустрояването на града, която включва няколко ключови места като Лъвов мост и бул. "Витоша".

Реконструкцията на търговската пешеходна улица между улиците "Неофит Рилски" и "Солунска" ще приключи през май. Стойността на ремонта ще бъде около 1,6 млн. лв.

Предстои подмяна на 630 метра канализационни колектори и на уличната настилка. Ще бъдат поставени пейки и поредица от раздвижени скулптури от типа на Петко и Пенчо Славейкови на пл. „Славейков”. Кои личности ще бъдат увековечени от метал обаче ще се реши чрез широко обществено допитване.

Най-често споменаваното име е това на писателя Алеко Константинов, призна Тодор Чобанов.

"Алеко няма паметник в София, освен това той е откривател на Витоша, основател е на българското туристическо движение. Той заслужава да има паметник на "Витошка", защото неговата дейност е свързана с града и това е вид признателност към личността и делото му. Със или без Бай Ганьо е друга, по-деликатна тема", заяви зам.кметът на столицата.

Освен "Витошка" предстои реставрацията и на още един от символите на София – бронзовите фигури на лъвовете на Лъвов мост, която ще бъде извършена заедно с ремонта на цялото околно пространство. Това ще стане най-вероятно през 2013 г., а в момента върви подготвителна работа.