Чавес си отива, остават му няколко месеца живот

Свят

11-12-2012, 07:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Трагичната развръзка вероятно ще настъпи през април, прогнозира вецецуелски лекар

На президента на Венецуела Уго Чавес му остават едва няколко месеца живот, заяви венецуелският лекар Хосе Рафаел Маркина.

Д-р Маркина, който живее в САЩ, е близък с грижещите се за Чавес медицински екипи и в Каракас, и в Хавана.

"За съжаление, на президента не му остава много живот. Едва няколко месеца. Моята прогноза е, че трагичната развръзка ще настъпи през април", заяви Маркина.

"Болестта му навлезе в агресивна форма. Чавес има метастази в тазовата област, което води до унищожаване на нерви в гръбнака, а това може да го парализира. Операцията, която му предстои в Хавана, сама по себе си не е рискова. В следващите 72 часа обаче могат да произтекат сериозни усложнения", заяви доктора.

Еквадорският президент Рафаел Кореа, който е доста близък с венецуелския си колега, отлетя за Хавана, за да му окаже морална и духовна подкрепа.

Това ще е третата поредна операция на Чавес в Куба, като всяка предишна бе определяна като успешна. Хирургическите интервенции бяха последвани от дълъг курс по химио- и лъчетерапия, вследствие което на венецуелския президент му опада косата. Непоправимият оптимист Чавес обаче намери сили да се пошегува дори с това. "Така приличам на Юл Бринър от "Великолепната седморка", заяви той, когато се появи пред сънародниците си с обръсната глава.

Часове след като Чавес замина за Куба, хиляди негови привърженици се събраха на обща молитва за здравето му в двореца "Боливар" в Каракас.

Изглежда, че и самият президент усеща накъде вървят нещата, тъй като преди да отлети за Хавана в думите му за пръв път се прокраднаха нотки на песимизъм: "Може и да загубя битката с рака".

По ирония на съдбата болестта на Чавес се влоши рязко скоро след като той спечели нов президентски мандат на 7 октомври - и по-малко от месец преди официалното му встъпване в длъжност, насрочено за 10 януари.