Хлябът няма да поскъпва, уверен е Найденов

Политика

11-12-2012, 10:54

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Имаме 2 млн. тона пшеница, а ни било нужно само 1 млн.

Към днешна дата няма тенденции за каквото и да било поскъпване на хляба, увери министърът на земеделието Мирослав Найденов по време на Консултативния съвет по зърното, който се проведе в земеделското министерство.

Данните на Софийската стокова борса също показват, че от началото на декември пазарът в Европа се е стабилизирал, след като сривът на цените отвъд океана е спрял възходящото развитите на Европейския зърнен пазар.

От Националната служба по зърното отчетоха, че към момента страната ни разполага с близо 5 млн. т. зърно, които са напълно достатъчни както за вътрешно потребление, така и за износ.

От тях пшеницата е 2 млн. т., като необходимото количество зърно за потребление до следващата реколта е 1 млн. т. Ечемикът е 216 хил. т., царевицата – 1.4 млн. т., а слънчогледът – 1 млн.т.

Консултативният съвет ще предложи на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов фермерите да бъдат изключени от изискването да отчитат зареждането на гориво чрез фискално устройство и да свържат с НАП цистерните с гориво в земеделските стопанства.

Искането е подкрепено от изследвания на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Съюза на земеделските кооператори и Асоциацията на земеделските производители.

Найденов пое ангажимент да внесе становището за изключване на земеделските стопани на заседание на Министерския съвет.

"Не трябва да тръгваме с презумпцията, че секторът, който тегли икономиката ни напред, прави нещо нередно. Огромната част от земеделските производители са коректни и ние трябва да ги улесняваме, а не обратното", каза в заключение министърът.