Пловдивски художници с благотворителен търг в полза на Детската хирургия

Мисия Пловдив

11-12-2012, 11:33

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес художниците ще продават свои картини на два пъти по ниски цени, за да съберат средства за ремонт на операционна зала

Благотворителен търг с близо 30 картини организира днес Дружеството на пловдивските художници. Събраните средства ще бъдат предназначени за довършване на ремонта и оборудването на операционна зала в Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги”. Това съобщиха председателят на ДПХ Димитър Чонов и началникът на клиниката доц. д-р Пенка Стефанова.

Творците ще продават картините си на два пъти по-ниски цени от обичайните, за да стимулират интереса на ценителите и колекционерите. Те ще предоставят 80% от приходите за каузата, а с останалата част от сумата ще покрият направените разходи за материали.

По първоначални разчети са необходими 68 хил. лева за завършване на ремонта на операционната зала в Клиниката по детска хирургия, обяви доц. д-р Пенка Стефанова. Тази година клиниката отбелязва 60 години от основаването си. Тя е първото детско хирургично звено в страната и извършва уникални за Южна България операции, потвърдиха от УМБАЛ „Свети Георги”.

Търгът ще се проведе днес от 16:00 до 18:00 ч. в зала „Съединение” на Историческия музей. Инициативата е под патронажа на Славчо Атанасов, който ще предостави за търга една от най-ценните си картини – платно от Истанбулския период на покойния уважаван български художник Димитър Киров.