Пушачка против пушенето

Политика

11-12-2012, 15:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще пушим ли?

Забраната за пушене пада в Конституционния съд?

Здравният министър не дава да се връщат старите правила

Макар и заръчано от премиера Борисов, здравната министърка Десислава Атанасова се обяви против връщането на стария режим за пушене в закрити обществени места.

"Аз съм против. Смятам, че изобщо не е редно да съпоставяме темата за загубите на бизнеса със здравето на нацията", коментира тя.

Помолена за коментар на думите на депутата Емил Димитров, че 70% от депутатите подкрепят облекчаване на режима, Десислава Атанасова заяви: "Аз повече коментари не мога да правя на това какво е казал колега, дали ще падне забраната или не. Казвам нашето становище, на Министерския съвет, че няма да отстъпим за отмяна на забраната за пушенето. Не сме обсъждали преди или след 22.00 часа, просто казахме, че ние държим в закона в този му вид, в който е в момента".

По думите й ако трябва да говорим колко средства се дават за онкология, за лекарства за сърдечно-съдови заболявания, статистиката е ужасяваща.

"България е сред първите места по заболявания на сърдечно-съдовата система и онкологични заболявания. Мисля, че към това трябва да насочим усилията си, а не – към връщане на вредните навици на българите", каза Атанасова, която преди месеци призна, че си припалва, макар да иска да ги откаже.

Само преди ден шефката на здравната парламентарна комисия, която също се опълчи на връщането на старите правила, обяви, че до дни комисията все пак ще обсъди промени в закона, които да върнат пушенето на закрито.

Даниела Дариткова припомни, че съгласно старите разпоредби в заведенията трябва да има зали за непушачи и зали за пушачи, а малките заведения ще имат правото да избират дали да са за пушачи или непушачи.

Според нея дебатите в комисията ще се съсредоточат основно около въпроса "за" или "против" тютюнопушенето въобще.

И тя, също като министърката обяви, че здравната комисия трябва да заложи на здравните аргументи и да държи на забраната за пушене.