Нелсън Мандела страда от белодробна инфекция

Свят

11-12-2012, 12:35

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Южноафриканския бивш президент беше приет в болница в събота

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела, който беше приет в болница в Претория в събота, страда от белодробно възпаление.

Президентството на страната обаче съобщи в комюнике, че 94-годишният Мандела реагира добре на лечението.

 

Южноафриканския национален герой, прекара 27 години от живота си в затворите преди да бъде освободен през 1990 г. и да стане президент през 1994 г.

Мандела е смятан от сънародниците си за национална икона на помирението и прошката, заради договорения край на апартейда и установяването на мултирасова демокрация през 1994 година.

Медиите в страната следят отблизо информациите за здравословното му състояние.

"Президентът Мандела е в много добро настроение, той се чувства добре и няма непосредствена опасност за него на този етап", съобщи Сонвабо Мбананга, говорител на министерството на отбраната, което отговаря за здравословното състояние на бившите държавни глави.

 

Тази сутрин, в интервю за телевизия eNCA, съпругата на Мандела Граса Машел не разкри подробности за състоянието на съпруга си, но заяви, че е болезнено да го гледа как остарява. "Искам да кажа, че този дух и този плам изчезват малко по малко", заяви тя в интервюто за телевизия eNCA.

В интервю за същата телевизия Ндикела, внучка на Нелсън Мандела, заяви, че той трябва да приеме състоянието си.

"Смятам, че той приема нещата спокойно, в крайна сметка прие, че това е част от процеса на остаряване и част от самата човешка същност. В определен момент ставаш зависим от някой друг, той прие това", каза Ндикела.