Ботев отказа да бъде Ботев! Не и истинският, този от Пловдив

Спорт

11-12-2012, 14:41

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво ще излезе от брака по сметка със Станимир Стоилов, само Господ знае

След дълго и уморително гласуване управата на Ботев взе в пълно единодушие с боса Цветан Василев решение да уволни Ферарио Спасов. Лошо няма. Който дава парите, той поръчва не само музиката, но и треньорите. Въпросът е защо ги гони от трапезата след това. Особено от тази край Бирената фабрика, пише Владимир Методиев за "7 дни спорт", цитиран от Sportline.bg.

Когато презентираха Феро за треньор, президентът Юли Попов каза, че задачата е отборът да се утвърди в елита, да се опита да гони зона Европа и да върне публиката на стадиона. Не че тя си е ходила от него, де! Днес, 5 месеца след назначението на Спасов и един след уволнението му, Ботев е безкрайно утвърден на позиция, даваща му солиден шанс за евротурнирите. Освен това е най-гледаният тим в България! Т.е. мустакатият специалист е изпълнил всичко онова, което се иска от него. Защо тогава го гонят?

Отговорът е много прост. Защото този Ботев отказва да бъде Ботев. Истинският, онзи от Пловдив. Него никога не го е блазнела титлата, медалите не са му били фикс идея, победата на всяка цена е останала табу. Затова и Ботев, няма значение на Тумби, Чико или Зико, винаги е бил най-харесваният български тим. Днес обаче няма кой да е наясно с тази философия край Бирената фабрика. Начело на клуба, а и около него, са хора, далечни от "жълто-черната" идея. Те искат Ботев да е като Левски, като ЦСКА след време, а днес като Лудогорец поне. Затова и най-голямата драма настъпи точно при поражението от разградчани. То изяде и главата на Феро. Защото босът, защото новата власт не искат Ботев харесван, а очакват Ботев да е винаги побеждаващ.

Затова идва и Станимир Стоилов. Извън утопичния план 3016 на "Герена" Мъри винаги е работил на парче и за днес. В Литекс, в националния, в Анортозис. Проблемът е, че се провали навсякъде. Но пък очевидно това не е проблем за собствениците на Ботев. Те искат отборът да е силен като Левски и затова взимат треньора, при който Левски за последно е бил наистина силен. Какво ще излезе от този брак по сметка, само Господ знае. Засега фактът е един. Феновете, единствените на Колежа, които знаят какво е наистина Ботев, се обявиха против смяната на Спасов. Значи са и срещу идването на Стоилов. Защо ли?