Базилика от времето на император Константин лежи под София

Мисия София

11-12-2012, 14:40

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Разкрита е от археолози на Западната порта на древна Сердика

Монументален храм-базилика от времето на император Константин Велики е открит от археолози, работещи по разкопките на Западната порта на древна Сердика.

 

Базиликата е с ширина 27 метра и дължина около 100 метра, съобщи БГНЕС.

Тя датира от IV век, останките от сградата продължават под днешната София.

Запазени са части от две монументални стълбища, а тепърва предстои да се разбере как изглеждат основите и по-ранните градежи.

 

"Информация за храма-базилика е много важна заради мозайките, които са от Константиновия период. Тези периоди от античността, преди градът да попадне под римски контрол, са малко известни", каза Тодор Чобанов зам.-кмет на София по направление култура.

 

Открити са и печати от Константинополски строителни бригади.

 

"Нашето проучване представлява продължение на разкопки от 1980 година. Тогава са открити  крепостната стена и кулата до портата. В края на VI-VII век тази порта е била преградена, установихме времето на построяването й и кулата около нея – V - VI век. Този строеж има поне два периода на изграждане", обясни археоложката и ръководител на на проучванията д-р Яна Борисова-Кацарова.

 

Тодор Чобанов пък предположи че откритата на територията на Ларгото абсида на ранен храм, всъщност принадлежи на тази представителна базилика. Зам.-кметът не пропусна да отбележи че, обектът е важен основно заради културната и научната си стойност, но и като туристическа атракция.

 

По голяма част от намерените находки от останките на Западната порта са свързани с всекидневието – останки от тъкачен стан, сребърни монети от II век и др. Също така е открита и улица, наречена Via мilitaris, която води до крепостната стена и служила предимно за военни цели.

 

"Такава мащабна програма по разкриване на културно наследство като последните 2 години никога не е имало в София", заяви на свой ред кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 

Тя каза, че това е един партньорски проект между БАН, Столична община и СУ "Св. Климент Охридски.

Работата и разкопките по обекта ще продължат, както и ще се планират средства за изграждането на градинка или парк, в който тези находки да бъдат съчетани със съвременната среда.