Ресторантьорите твърди: Искаме зали за пушачи и непушачи

Мисия София

11-12-2012, 15:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Срещнаха се с премиера, който ги посъветва да лобират сред депутатите

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – БХРА, се срещна с премиера Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова.

В продължение на един час, те разговаряха по темата за промяна в закона, който забранява напълно пушенето на обществени места и в закритите заведения.

 

Аргументите на БХРА са основно икономически, тъй като туристическият и ресторантьорският бизнес е силно засегнат от спада на броя на клиентите.

 

"Искаме немския и австрийския вариант – да има зали за пушачи и зали за непушачи, за да може да защитим и двата сектора. Тези, които решат да не пушат, да имат проветриви места с климатизация и вентилация, и тези, които искат да се тровят, да им създадем възможност, но да оставят средства, за да може да съществува бизнесът на моите колеги и да плащаме данъци и такси в хазната", каза Благой Рагин.

 

Той бе категоричен, че представители на асоциацията отиват в Народното събрание, за да поставят исканията на бизнеса, свързани с отпадане на пълната забрана за тютюнопушене.

 

Хотелиерите и ресторантьорите ще потърсят лобисти за исканията си в Народното събрание. "Тъй като ГЕРБ имат пълното право да гласуват по съвест, това означава, че на тях ще им трябва подкрепата и на други политически групи в парламента", уточни Рагин.