6 млн. лева за детски градини в Пловдив

Мисия Пловдив

11-12-2012, 15:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Догодина ще има места за всички малчугани в Северен

Пловдив ще получи 6 милиона лева целева помощ от държавния бюджет за решаване на проблема с детските градини. Тези дейности са приоритет за нашето управление. Това заяви кметът Иван Тотев на откриването на новия филиал на ЦДГ „Бреза“. Скоро ТЕЛК ще се изнесе от детската ясла на ул. „4-ти януари” и там ще открием 6 нови групи. Работи се и по „Космонавт”, която догодина ще стане най-голямата градина в Пловдив, съобщи още градоначалникът.

Тотев посочи, че в делегираните бюджети на повечето пловдивски детски градини има остатъци, които възлизат на общо 50 хиляди лева. Тези средства ще бъдат разходени за набавянето на ново оборудване. Ще пробваме и въвеждането на система за кетъринг. Нашата идея е постепенно на директорите да се дават все повече правомощия. Така те ще станат пълноправни стопани на детските градини, заяви още кметът.

За ремонта на помещенията на ЦДГ „Бреза“, където преди се е помещавала Поликлиника, са похарчени около 60 000 лв. Със средствата са осигурени нова дограма, подови настилки, подмяна на електрическата и водопроводната инсталации и изцяло ново обзавеждане. В момента там са разкрити 2 групи, в които са приети 60 дечица. Това съобщи директорката на детската градина Нели Димитрова. Тоя посочи, че в момента сградата се отоплява с климатици, но догодина се надява да бъде възстановена парната инсталация.

От своя страна районният кмет Ральо Ралев посочи, че догодина проблемът с местата в детските градини в Северен ще бъде решен. Работим усилено. Очакваме към средата на идната година да останат само 50 деца извън детските заведения. Преговаряме със собствениците на реституирани помещения в близост до ЦДГ „Марица” и мисля, че ще се договорим. След ремонт тези обекти реално ще решат проблема, изтъкна Ралев.