Взривяват скалите, блокирали Ягодина

Животът

11-12-2012, 16:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сняг вали в цяла Пловдивска област

Утре започва разчистването на скалното свлачище, блокирало пътя за родопското село Ягодина. Предстои скалите да бъдат взривени, заяви кметът на община Борино Октай Алиев пред "Фокус".

Втори ден над 500-те жители на Ягодина остават откъснати от света, след като над 60 кубика скали паднаха върху пътя. Огромното каменно свлачище се е активизирало след обилните валежи през последните дни. Скалите се откъртили от отвесния скат над пътя на 200 метра от разклона за село Ягодина. В момента в района на срутването може да се премине само пеша, но и това е опасно. Въпреки това по пътеката между падналите скали се доставят хляб и продукти от първа необходимост.

Експертите са решили, че единственият възможен начин да се разчисти пътят и да се премахне опасно надвисналата огромна скала над пътя, която е около 100 кубика, е чрез взривяване, поясни Алиев. Въпреки че районът е карстов и е опасно да се взривява, към момента няма друг начин за премахването на скалата.

Сняг вали навсякъде в Пловдивска областта, но пътищата все още са черни, коментира ситуацията директорът на Областно пътно управление Атанас Ташков. Още малко и машините ще излязат да обработват пътищата. До момента черна е и автомагистрала „Тракия”. Снегът не се задържа и се топи. Но при продължителен снеговалеж, какъвто се очаква, машините ще обработват и магистралата. В Пловдивска област засега няма сигнали за откъснати поради снеговалежа селища, предава Фокус.

В Смолян пътищата са мокри и хлъзгави. Сняг вали и в цялата Пазарджишка област.

От този следобед е в сила ограничението всички автомобили да се движат с вериги, а товарните да са без ремаркета и полуремаркета по пътищата Батак - Доспат, Юндола - Белово, Велинград - Сърница, Юндола - Аврамови колиби и Ракитово - Цигов чарк - Превала.

Според прогнозата на синоптиците сняг ще вали през цялата нощ, но утре валежите ще спрат.