Пловдивски ученици конкурират майстори на коледни картички

Мисия Пловдив

11-12-2012, 16:18

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

В стая Игротека децата се учат сами да създават изкуство и предмети

Съвременни и интересни методи на обучение прилагат в пловдивското основно училище "Георги Бенковски". Утре от 11 часа символично прерязват лентата на специална стая наречена Игротека "Планета талант", където децата сами избират как да изявят умения и интереси чрез игри и творчество, съобщи за Plovdivutre.bg директорът Виктория Теленчева. На церемонията ще присъства и шефът на РИО – Пловдив Иванка Киркова. Стаята е обзаведена по спечелен проект по Национална програма "Училището – територия на ученика" на просветното министерство. Уникалната "територия" за училището е на стойност малко над 9800 лева.

В следобедните часове за подготовка по график малчуганите от 1 до 3 клас прекрават по два учебни часа в Игротеката. Четвъртокласниците не се стърпяват и те също прекарват известно време във вълшебната стая. Там заниманията са по интереси. Децата имат на разположение занимателни и образователни игри, блокчета за рисуване, книги с приказки, железни и пластмасови конструктори. "Преди празниците работят с машината за квилинг, която навива цветни ленти, а от изработените фигурки децата правят коледни картични и картини", обясни Теленчева.

Хубавото на заниманията по интереси е, че дава избор на детето не само с какво иска да се занимава и да развие у себе си, а и как и къде да го прави в стаята. Ако иска може да нарежда триизмерен пъзел на маса, на дивана или на гимнастическия дюшек. Може да се движи свободно, а творческата атмосфера го провокира да се открие и да развие индивидуалния си потенциал. "Родителите приветстваха резултата от труда ни. Всяка една майка или татко са идвал на гости в Игротеката. Много им харесва!", добави директорът.

В страната общо 91 училища са имали шанса да спечелят проекта. Същото школо е спечелило и още една инициатива – оборудване на нов компютърен кабинет с 16 места. Откриването му е планирано за февруари месец догодина.