Българите вече сме 6 милиона, алармират от ВМРО

Общество

11-12-2012, 16:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Топим се с 80 000 годишно, твърдят воеводите

За първи път след 1947 г. броят на българите е под 7 милиона и държавата ни е с 6-милионно население, съобщават от ВМРО, като цитират данни на учени от Центъра за демографска политика.

Така по този начин страната ни се е върнала 65 години назад, констатират войводите.

Те дават за сравнение фактът, че за същия този период населението в съседна Турция се е увеличавало с 14,98 промила годишно и наближава времето, когато българите ще са под 5 милиона, а съседите ни – почти 90 милиона души.

Налице е и постоянен тренд за намаляване на населението ни -  с близо 80 хиляди души годишно, алармират за пореден път специалистите, наблюдаващи демографските проблеми у нас.

"Социалните протести, блокади и конфликти у нас се увеличават, а прогнозата е, че през следващата година те ще са по-многобройни и по-продължителни. Причината е в качеството на живота на българското общество, трагичното състояние на икономика, хаосът в здравеопазването и социалните дейности", смятат от ВМРО.

Българинът има достатъчно информация, за да сравнява своето битие, перспективи и професионално развитие с това на хората в други европейски страни, откъдето идва и личната му неудовлетвореност, а това засилва процесите на емиграция.

От Центъра за демографска политика очакват в най-скоро време страната да напусне завинаги 2-милионният емигрант на България.

Освен това България заема 9-то място в света по смъртност, в компанията на такива страни като Сирия, Лесото, Чад  и други държави от Третия свят. Само преди 2 години, през 2010 сме заемали 14-то място в класацията от общо 230 държави.