Междуведомствена комисия инспектира реки и язовири из Бургаско

Мисия Бургас

11-12-2012, 17:01

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Губернаторът е наредил да бъдат проверени всички потенциално опасни водоеми

Междуведомствена комисия тръгва по язовири и реки в областта, за да ги инспектира.Под лупа ще се гледат потенциално опасните водоеми извън населените места в област Бургас.

В състава на комисията влизат служители на от Областна администрация – Бургас, ОУ „Пожарна безопасност и защита на населенитео”, Басейнова дирекция за Черноморски район и Областна дирекция „Земеделие”.

Първата проверка за 2012 година беше извършена през месец февруари, когато комисията обходи всички обекти и направи необходимите предписания към отговорните за стопанисването на водоемите институции и лица.

През месец октомври премина повторна проверка по време на която бяха проверени 40 речни участъка и 38 язовира в област Бургас.

В най-добро състояние са язовирите за питейно водоснабдяване- „Ясна поляна“ и „Ново Паничарево“, стопанисвани от ВиК. Също поддържани и под постоянно наблюдение са водоемите експлоатирани от Напоителни системи - язовири Порой,  Ахелой, Трояново, Крушево, Церковски, Детелина, Скала-1 и Скала-2.

По време на проверката експертите направиха предписания и поставиха срокове за изпълнението им във връзка с язовирите стопанисвани от общини, сдружения за напояване и частни лица.

Същите задължително трябва да поддържат достатъчен свободен воден обем в язовирите, който през зимния и в периода на пролетното пълноводие да не превишава 2/3 от общия обе, припомнят от Областна управа.

При обилни валежи съдържателите им трябва да предприемат незабавно изпускане на вода и да си осигури непрекъснато наблюдение. В предписанията на комисията са залегнали още почистване на стените и преливниците на язовирите от растителност, ремонтни работи, както и изготвяне на анализ за техническото състояние на големите язовири.

При огледа на речните участъци комисията установи, че проводимостта продължава да е затруднена от наличие на храсти, дървета и наносни образования,.

Почистване е извършено на речни участъци от река Хаджийска, (мост преди разклон за село Тънково), както и на река Вая, (от мост на главен път Е 87 Бургас – Варна и от мост в местността "Иракли" до заустване в Черно море). Нормална е проводимостта на река Двойница, в участъка от моста на главен път Е 87 Бургас – Варна до заустването в Черно море. Констатирана е добра проводимост и на река Чакърлийка в проверените участъци на територията на община Бургас.

През месец август тази година Областният управител изпрати писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, с което поиска през 2013година в Националния план за защита от бедствия да бъдат предвидени средства за почистване на реките със затруднена проводимост в областта.