Закопчаха 30 пловдивчани в "Шок-2"

Крими

11-12-2012, 18:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Български и италиански полицаи удариха голяма международна престъпна група

Международна полицейска операция "Шок-2" се проведе на територията на България и Италия от служители на ГДБОП и италианските полицейски служби под координацията на Европол. Арестуваните в Пловдив са 30, включително и четири жени, заяви заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов. Общо 49 са арестуваните у нас и в Италия българи.

Мащабната международна полицейска операция имаше за цел да неутрализира голяма международна престъпна група, ангажирана с престъпления с електронни платежни инструменти. Акцията стартира тази сутрин. В България протече на територията на Пловдивска област, София, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Благоевград и Добрич. В нея се включиха служители на ГДБОП, ОДМВР-Плодив и други областни дирекции, следователи от Специализираната следствена служба. Действията са осъществени под ръководството на Върховна касационна прокуратура.

Установени са основните членове и механизмът им на действие. Групата се е специализирала в „клониране“ на електронни платежни инструменти. При разследването станало ясно, че организацията се състои от около 80 члена - всички те с ясно определени функции и задачи. Всяко звено имало и свои скиминг-комплекти. Престъпната група поръчвала скимиращата техника главно от български граждани.

Основното манипулиране на банкоматите се е извършвало на територията на Италия, както и в други страни от ЕС – Испания, Германия и Словения, Полша и Дания.

При предприетите претърсвания на офис на фирма в с. Строево, Пловдивско, антимафиотите открили работилница за скимиращи устройства. Намерени са множество матрици за производство на части и детайли, наподобяващи тези на банкоматите. В същото село, при претърсване на домовете на задържани, са иззети куп пластмасови детайли.

В жилища и работилници в София също са открити части и детайли, предназначени за банкомати. От всички адреси са иззети компютърни конфигурации, италиански фишове от банкомат, телефони, части и детайли за манипулиране на банкомати.