Какво да правим и какво не на фирменото парти

Животът

11-12-2012, 20:59

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето и 12-те правила на етикета за предстоящите празненства с колеги

Започва сезона на новогодишните празници, но това не означава, че можете да му отпуснете края със своите колеги.

"Коледното парти представлява голямо предизвикателството за хората от света на бизнеса“, коментира Барбара Пахтър, експерт по бизнес етикет и президент на Pachter & Associates. "Една от причините за това е, че хората забравят, че партито е част от бизнес дейността и се отпускат напълно, след като пийнат," казва тя, пише Profit.bg.

Ето и няколко съвета от нея за това как да не се излагаме по време на коледното парти, подбрани от Business Insider:

Попитайте за дрескода и се придържайте към него

Ако партито е в дома на някой от колегите, се обадете предварително и попитайте за дрескода. Начинът, по който ще се облечете, е важен независимо от това къде ще се проведе партито. "Сигурно не искате на другия ден хората да обсъждат какво сте носили," казва Пахтър.

За жените по-конкретно коледното парти не е момент да започнат да се появяват с дълбоко деколте. "Не бихте искали да се обличате прелъстително, тъй като в крайна сметка това си е бизнес събитие," съветва тя.

Хапнете нещо преди партито

Хапвайте леко, преди да ходите на социални бизнес събития", казва Пахтър. "Ако пиете, ще имате нещо в стомаха си, а ако храната се забави, няма да сте гладни."

Не забравяйте да се появите

Присъствието не е по избор, казва Пахтър. Ако сте поканени на повече от едно офис парти, трябва да се опитате да посетите всичките.

"Хората ще очакват да сте там. Това е възможност да се срещнете с различни хора, а човекът, с който си говорите, може да се окаже, същият който ви интервюира за новата ви работа след три месеца."

Носете подарък

Това е от ключово значение, ако партито е в дома на шефа ви или на ваш колега. Насочете се към кутия шоколадови бонбони, комплект подложки за чаши или някаква друга дреболия, препоръчва Прахтър. Повечето хора обичат да получават и вино, но ако не сте сигурни, изберете неалкохолен подарък.

Бъдете активни

Не стойте в ъгъла, пишейки есемеси на приятели или качвайки снимки във Facebook. "Трябва другите да ви възприемат като отборен играч", казва Пахтър. "Опознайте хората, с които работите, извън това, което представляват на работа."

Дръжте се сякаш се забавлявате

Не разговаряйте само с двамата души, до които седите по цял ден. Смесете се с останалите и покажете, че се забавлявате. Ако има вечеря на маса бъдете там навреме и бъдете общителни по време на коктейла преди гостите да заемат местата си за вечеря.

Хората, които се чувства неудобно при подобни разговори, може да си подготвят предварително няколко теми, като нови филми или планове за почивка, препоръчва Пахтър.

Не се тъпчете с храна

"Не сте там заради храната, така че ако не ви харесва, не я яжте", съветва Пахтър. Останете трезви като си определите лимити предварително. Напиването по време на фирменото парти е нещото, за което трябва да внимавате най-много, както и нещото, с което хората имат най-сериозни проблеми. "Съветвам хората да си определят лимит предварително и той обикновено е едно питие," казва Пахтър.

Тя предлага и друг съвет – поръчайте си питие, което не ви харесва. Така ще го пиете цяла вечер, вместо да обръщате питиета едно след друго.

Нека личния ви живот си остане само за вас

"Ако излизате с някого от компанията и това все още е тайна, партито не е подходящия момент да започвате да танцувате романтично, защото всички ще узнаят," казва Пахтър. Не се опитвайте да се изнижете.

"Не закъснявайте и кажете „довиждане и благодаря“ когато си тръгвате," казва Пахтър. "Възползвайте се от времето, а ако си тръгвате по-рано трябва да имате наистина добра причина за това."

Отбийте се на афтърпартито

Ако афтърпартито е стандартен протокол, е добре да се отбиете. "Понякога е добре да останете малко и да си тръгнете," казва Пахтър. "Не бъдете обаче последният, който да си тръгне от заведението."

Не забравяйте да благодарите

Ако партито е било в дома на някого, непременно изпратете благодарствена бележка.Ръчно написаната бележка е по-добра от имейла, а ако домакини на партито са били колега и неговата съпруга/съпруг, задължително включете и двамата в нея.