Цветанов пристига в Бургас, нищи сигурността в Черноморския регион

Мисия Бургас

12-12-2012, 06:00

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Форумът има за цел да подобри сътрудничеството между службите за гранична брегова охрана

13-та годишна среща на ръководителите на граничните служби на черноморските държави стартира днес и ще продължи до 14 декември.

Тази година България ще поеме председателството на Форума от Турция и за откриването в Бургас ще пристигне МВР-шефът Цветан Цветанов.

Форумът е резултат от подписано през 2006 г. многостранно Споразумение за сътрудничество между  граничните служби в Черно море, съгласно което страните организират национални координационни центрове на базата на националните служби за гранична охрана съгласно своето националното законодателство.

Споразумението определя Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас за постоянно действащ орган за осигуряване на взаимодействието между националните гранични координационни центрове на черноморските държави.

Черноморският граничен координационен и информационен център непрекъснато следи оперативната обстановка, анализира и прогнозира нейното развитие, поддържа база данни за заподозрени кораби и лица. Той координира действията между ръководните и изпълнителни структури при съвместни операции за противодействие на трансграничната престъпност, при търсене и спасяване на бедстващи плавателни и летателни средства и хора.

През месец май 2000 г. в Истанбул е проведена първата среща на ръководителите на граничните служби на черноморските страни. Делегациите на участващите шест държави - България, Румъния, Украйна, Руската Федерация, Грузия и Турция  решават срещата да стане ежегодна и да се превърне във форум за развитие на сътрудничество между службите за гранична брегова охрана. Основната цел е да се изгради механизъм за обмяна на опит в името на сигурността в Черноморския регион.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"