Пловдив почита Свети Спиридон

Пловдив Лайф

12-12-2012, 07:42

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вплитаме пожелания по случай празника на занаятчиите

Кампания за отбелязването на еснафския празник "Св. Спиридон” ще се проведе днес в Пловдив. Инициативата стартира в 10:00 ч. в двора на Регионалния етнографски музей. Тя е подкрепена от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, Общинско предприятие "Туризъм“ и фондация Пловдив 2019.

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като Денят на майсторите. Почита се като закрилник на терзиите, грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, абаджиите, казанджиите и изобщо на всички занаятчии. Според няколко местни легенди самият той някога бил обущар, абаджия или грънчар.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. В края на ХІХ век етнографът Димитър Маринов отбелязва, че "всякой еснаф има в годината по един светец, който се счита за покровител на еснафа и занятието, и на деня на тоя светец празнуват. Когато се наближи този еснафски празник, чаушинът на еснафа, по заповед на устабашията ще тръгне от дюкян на дюкян с еснафската кутия, за да събира пари, които са нужни, за да се отпразнува службата еснафска.”.

"Туй празнуване някога е ставало така: На самия празник ще направят коливо, украсено и нашарено, и ще го отнесат в черква, за здраве”. Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

Част от еснафския празник бил и т.н. тестир – провъзгласяването на калфите за майстори. Тук устабашията (най-стария и почитан майстор) се обръщал към издържалите изпита нови майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, защото „който не е препасан с пояс, няма право да отваря самостоятелен дюкян”.

В чест на светеца, еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и всички сядали на обща трапеза. По тази причина днес всички пловдивчани и гости на града са поканени на:

• Празнично шествие от Етнографския музей до храм "Св. Богородица” - 10.30 ч.

• Празнична литургия в църквата "Св. Богородица” - 11.00 ч.

• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) на новоприетите - 12.00 ч.

• Откриване на изложбата "Традиция и приемственост”, посветена на кръглата годишнина на майстор Стойна Кръстанова (изложбата ще включва уникати, изработени от нея и нейните ученици) - 12.30 ч.

• Акция Вплети благослов – 11.30 ч. - в Етнографския музей ще бъде изложено

голямо пано от зебло, на което всички майстори, граждани и гости на Пловдив ще могат да „вплетат” своите благопожелания. Ще бъдат предоставени конци и разноцветни листчета, на които всеки може да впише своето пожелание за здраве и сполука към майстор/и на народните занаяти, любими хора, приятели, роднини др. Най-красивите благопожелания ще бъдат публикувани.