​Пхенян изстреля ракета. Светът – гневен

Северна Корея твърди, че е извела спътник около Земята

Северна Корея изстреля успешно тежка тристепенна орбитална ракета. Официалното й предназначение е да изведе в орбита около Земята граждански спътник за наблюдение на повърхността на планетата, а част от международната общност разглежда това като прикрит тест на балистична ракета.

Южна Корея остро осъди опита, а Япония поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН.

Ракетата стартира три минути преди три часа, българско време, а 12 минути по-късно премина над южния японски остров Окинава.

Според южнокорейските военни "изстрелването изглежда успешно", а използваните степени на ракетата паднаха в предвидените райони.

"Степените на ракетата паднаха в предвидените райони и стартът изглежда е успешен", заяви военен представител, цитиран от информационната агенция Йонап /Yonhap/ в Южна Корея.

Японското правителство обяви, че ракетата е прелетяла над нейна територия на голяма височина, а Токио не е опитвал да я свали.

"Силите за самоотбрана /името на армията на Япония/ имаха за задача да използват антиракети, ако севернокорейската ракета се отклони опасно от курса си и тя или отломките й застрашат японска територия.

"Изключително жалко е, че Северна Корея извърши старта, въпреки нашите призиви да го спре. За нашата страна това е недопустимо", заяви говорителят на японското правителство Фуджимура.

Великобритания също осъди "ракетния старт на Северна Корея".

Отломки от ракетата може да са паднали на главния остров на Филипините, Лусон. Манила заяви, че е било препоръчано на рибарите да избягват източния бряг на острова.

Сблъсквайки се с технически спънки и лоши метеорологични условия, Пхенян бе удължил прозореца за възможно изстрелване до 29 декември.

Южнокорейските медии съобщиха във вторник, че изстрелването вероятно се отлага заради технически проблеми, но японските власти оставиха в сила състоянието на максимална тревога.

Комунистическият режим в Пхенян, напълно глух за увещанията на Съединените щати, ООН и нейните съседни страни, реши, че ще издигне сателит в орбита, коментира АФП.

Според Сеул, Токио и западните страни, това е тест на нова балистична ракета, което категорично се забранява на Северна Корея заради санкциите на ООН.

В понеделник външните министри на страните от Европейския съюз, предупредиха, че изстрелването на ракетата ще се смята за "провокация".