Бездомници мръзнат на опашка за подслон в София

Мисия София

12-12-2012, 09:30

Снимка:

"Монитор"

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Линейки ги прибират от улиците, приемат ги в кризисния център след проба за алкохол

Опашка от бездомници се извива всяка вечер пред входа на Центъра за кризисно настаняване в столичния квартал "Захарна фабрика", който бе открит на 1 декември.

Снощи пред вратите на дома чакаха двадесетина несретници, съобщи в. "Монитор".

Настаняването в кризисния дом започва точно в 18 ч., но десетки бездомни прииждат два часа преди отварянето. Води ги страхът, че ще останат да нощуват на улицата при минус 10 градуса.

"Няма да идвате пияни, защото няма да ви пуснем", предупреждаваше бездомниците директорката на дома Божана Латева, докато ги проверяваше за алкохол.

Всяка нощ линейки и мобилни екипи на общината пък се отзовават на сигнали на граждани зо бизджмници, увериха от столичното кметство.

Общо 498 бездомници са намерили спасение от мразовитите вечери през първите десет дни от отварянето на центъра. Той обаче се оказва тесен за всички търсещи подслон в студа и след разширението му. Миналата зима домът е имал капацитет за около 30 човека.

Само през вчерашния ден спасение от минусовите температури в центъра потърсиха 71 бездомници. Повечето от тях са възрастни, пострадали от жилищни измами хора, които никога не са имали дом. Някои са изгонени от децата си, други - не плащали сметки и ги изхвърлили, трети пък - напуснали сиропиталище, защото вече са на 18.