Фатален край за детето от Тюркмен

Малкият пострада при взрив в шахта след игра с пиратки

Въпреки 24-часовите медицински грижи и наблюдение в късния следобед вчера почина 7-годишното момче от пловдивското село Тюркмен.

Малкият заедно с още две момчета от същото село пострада при инцидент с взрив на 1 декември т.г. Още тогава детето бе транспортирано до интензивния сектор на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги”.

В първите часове след инцидента няколко екипа хирурзи направиха серия от изключително сложни и животоспасяващи операции. Заради естеството на нараняванията, които са несъвместими с живота, състоянието на 7-годишния остана критично по време на целия му болничен престой. В продължение на 10 дни той остана в дълбока кома, непредизвикана по медицински път.

В резултат на инцидента момчето имаше фрактури на долна и горна челюсти, множество наранявания на меките тъкани на лицето, разкъсване на езика и устната кухина, счупване на дясната ръка на две места, кървене на ушите и изгаряния в областта на лицето, пневмоторакс, колапс на белия дроб и мозъчен оток.

УМБАЛ „Свети Георги” изказва своите съболезнования на близките за тяхната непрежалима загуба и приканва към повече бдителност при боравене с леснозапалими вещества и предмети по време на приближаващите празници.